Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ČISTA PETICA Marina Gaši kuha toliko dobro da bi svi Hrvati koji vole ozbiljnu restoransku hranu trebali stajati u redu pred njenim restoranom

Brancin mariniran u soku divlje trešnje s melisom jedno je od nekoliko prilično čarobnih jela koje nam je sinoć pripremila Marina Gaši. Nikad nismo jeli brancina u soku od trešnje i ne znamo hoćemo li ikad više, bar u ovoj verziji, jer su trešnje iz Marininog vrta pri kraju, ali umjerena slatkoća voća fenomenalno se složila sa slanim okusom i čvrsto kremastom teksturom ribe.

Škamp gospođe Gaši bio je, međutim, još impresivniji. Veliki rep od škampa oblikovan je široko, da podsjeća na mali steak, zapečen, pa položen na crumble od tamne čokolade i badema. Škamp je poslužen sa slanom mineralnom kremom od dagnji, limetom i mariniranim rotkvicama. Uz škampe s čokoladom i bademima dobili smo još slatki, vrući brioš. Marinini škampi s crnom čokoladom, bademima, dagnjama i briošem spadaju među najoriginalnije interpretacije škampa koje smo probali bilo gdje u Europi.

Ravioli s grdobinom u slanom vajnšatou, s prahom od graška i minijaturnim zrnima mladog graška, po intenzitetu okusa podsjetili su nas na rana jela Hiše Franko, iz vremena kad je Ana Roš tek postajala slavna. Tartar od kozica u pikantnom zelenom curryju s puno lemongrassa i lišćem bazge bio je raspjevano aromatičan, a file kavale u beurre blancu s estragonom raskošno kremast. Malo kad smo jeli tako savršeno pečenu, sočnu ribu s toliko kremastom teksturom.

Dva od četiri pozdrava iz kuhinje također su briljirala: zdjelica s esencijom škampa, koju gospođa Gaši zove buzarom i zeleni njok punjen šufiganim lignjama. Marina Gaši lani nas je impresionirala, a ove je godine ušla u elitnu ligu prave visoke kuhinje. U toj ligi u Hrvatskoj igra sasvim malo restorana. Novigradski restoran Marina čisti je omakase. Pisani meni ne postoji, nego se sastavlja svakodnevno, ovisno o ribama i rakovima koji određenog dana doplivaju u kuhinju gospođe Gaši.

Gosti, dakle, ne mogu unaprijed znati znati što će jesti. Što je u ovom slučaju posve nevažno. Marina Gaši kuha toliko dobro i originalno da bi svi Hrvati koje zanima ozbiljna restoranska hrana trebali stajati u redu pred njenim restoranom.

Vinska karta sasvim je korektna, a prijateljske cijene čine je vrlo dobrom. Omo Milana Budinskog košta 45 eura, što je bitno manje nego u većini istarskih restorana, dok Dom Perignon košta 300 eura što je tek malo više nego u nekim trgovinama.

Genijalnu večeru za dvoje, par čaša šampanjca Duval Leroy, bocu Chablisa Droin iz 2020. i dvije čaše Tomazove malvazije Sesto Senso platili smo 375 eura. A osjećali smo se, kad je riječ o kvaliteti hrane, kao da jedemo u Michelinovom restoranu u Bilbau illi u Barceloni.

MARINA

Svetog Antona 38, Novigrad

HRANA 5/5  VINA 4/5  SERVIS 4/5  AMBIJENT 4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.