Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dino i David Deklić u Vižinadi pokušavaju stvoriti novi vrhunski vinski brend. Čini se da su na dobrom putu

Prije deset godina kad su braća Deklić preuzela obiteljski vinski biznis, vina Deklić bila su jednostavna, svježa, nepretenciozna i relativno jeftina. Ove su godine Deklići osvojili dvije šampionske titule na Vinistri, za odležanu Malvaziju Konstantin iz 2020. i za mladi Teran iz 2023. 

Kad je riječ o Teranu pitanje je, doduše, je li se taj Teran uopće trebao natjecati u konkurenciji mladih vina, jer on ide na dodatno odležavanje prije puštanja na tržište. No, to je problem Vinistre i njenih propozicija, a ne Davida i Dine Deklića, koji su ovogodišnjim rezultatom najavili da bi Istra uskoro mogla dobiti još jedan vrhunski vinski brend. Vinariju Deklić posjetili smo prije dva tjedna, baš u vrijeme održavanja Vinistre. David i Dino Deklić prvo su nas odveli u vinograde udaljene nekih 500 metara od njihove obiteljske kuće. Vinogradi, u procesu ekološke certifikacije, izgledaju neobično lijepo i uredno, kao da se nalazite u pažljivo uređenom botaničkom vrtu za vinovu lozu a ne na radnoj poljoprivrednoj površini.

Podloga je isključivo crvena zemlja, za razliku od većeg dijela Vižinade kojom dominira bijela zemlja. U vinogradima je, prirodno, najzastupljenija malvazija, ali imaju i oko tri hektara chardonnaya. Posebno je važan i teran. Iz Deklićevih se vinograda može vidjeti njihova nova spektakularna vinarija, koja će biti službeno otvorena u svibnju 2025. premda će se u njoj preraditi već ovogodišnja berba. Velika vinarija ukopana u brdo, koja će definitivno postati jedan od vizualnih simbola Vižinade, košta oko pet milijuna eura.

Projekt je izradio zadarski arhitekt Viktor Vrečko. Vrečko je svojedobno radio za Normana Fostera. Nova vinarija imat će, naravno, turističko-ugostiteljsku ulogu, što će Deklićima sasvim sigurno omogućiti stalni i obilan cash flow, no strateški je važnija njena radna uloga: nova vinarija s mnogostrukim tehničkim funkcijama i raznolikim posudama za odležavanje i maceraciju uključujući betonska jaja i amfore, značajno će proširiti stilski repertoar vina braće Deklić.

Poslije šetnje zaista idilično lijepim vinogradima, kušali smo nekoliko Deklićevih vina. Šampionska malvazija Konstantin, nazvana po djedu braće Deklić, ozbiljno je, kompleksno vino koje će trajati još tri do pet godina. Ova je malvazija stilizirana gotovo tipično burgundski, što znači da se u njoj osjeti drvo. Šampionski Teran, koji sadrži i nešto prosušenih bobica, za nekoliko bi godina trebao postati veliko vino.

No, iznimno nas je ugodno iznenadio Chardonnay, vibrantan, svjež a opet širok, blago kremozan i supstancijalan. Riječ je o jednom od najboljih hrvatskih chardonnaya. Rose je, nažalost, pomalo nebalansiran. David i Dino Deklić, enolozi s diplomom Instituta u Poreča, inteligentni su mladi ljudi koji točno znaju što žele i stvorili su pretpostavke da realiziraju to što žele. Deklići očigledno kane stvoriti jedno od najjačih vinskih imena u Istri. Da bi to postigli, sade nove vinograde (sad su na dvadesetak hektara), idu prema organskom uzgoju jer znaju da je to imperativ budućnosti, izgradili su spektakularnu vinariju i konstantno poboljšavaju kvalitetu vina.

Deklići, kao i mnogi istarski vinari, jako paze i na vizualni identitet i brand story, za što je zadužena Sonda iz Vižinade, jedna od najinteligentnijih hrvatskih agencija. Ako nešto bitno ne krene po zlu, Deklići bi u idućih pet godina mogli postati jedan od najprepoznatljivijih istarskih i hrvatskih vinskih brendova.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})