Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Torterie Macaron lansirale su senzacionalne nove sladolede. Zvijezde su sorbeti od jagode i manga, Grejp s mentom i Orah i smokva

Torterie Macaron najveći su hrvatski proizvođač visoko kvalitetnih zanatskih sladoleda. Njihovi sladoledi se proizvode ručno u nevelikom se pogonu kraj zagrebačkog Rotora, isključivo sa svježim, prirodnim voćem i oraščićima. Kvaliteta ovih sladoleda i njihov pionirski ulazak u supermarkete (Torterie Macaron bile su prvi hrvatski zanatski brend sladoleda u trgovačkim lancima) otvorili su put domaćim craft sladoledarima u široku distribuciju.

Danas u Konzumovim, Kauflandovim i Fisherijinim frižiderima možete pronaći nekoliko hrvatskih brendova boljih sladoleda, ali Torterie Macaron i dalje su najjači. U svega nekoliko sezona od lansiranja, Torterie Macaron sladoledi od lješnjaka, pistacija i okusi poput Pina Pinguina i Ferrerita postali su hit. Ove sezone Torterie Macaron izlaze s nekoliko važnih novosti.

Prvo je pojačanje linije sorbeta s Jagodom, Mangom i sjajnim Grejpom s mentom. Sorbeti su veganski sladoledi bez mlijeka i vrhnja i bez glutena, koje u Torterie Macaron rade s visokim udjelima svježeg voća. Iako se ovdje bavimo uživanjem u sladoledu a ne nutricionizmom, ipak ćemo napomenuti da ovi sorbeti imaju smirujućih stotinjak kalorija na 100 grama. Među novim sladoledima vrlo originalnih okusa poput Mascarponea i nara, apsolutni šampion je Orah i smokva, koji će do punog izražaja vjerojatno doći ujesen. No prvo mjesto na našoj listi definitivno zauzima Čokolada s crnim ribizom, koja u sadašnjoj unaprijeđenoj verziji daleko nadilazi većinu široko dostupnih sladoleda. Na ovom kušanju ponovno smo testirali i neke stare favorite, Jogurt sa šumskim borovnicama, jedan od najših omiljenih ljetnih sladoleda, Lješnjak i Pistacije. Ovo je naša top lista iz novog portfolija Torterie Macaron. 

1. Čokolada i crni ribiz

Ovaj sladoled izgleda kao da je izišao iz fine dining restorana. Spektakularan je, senzualan, hedonistički, s visoko kvalitetnom čokoladom, optimalno sladak i fino akcentiran intenzivnim coulisom od crnog ribiza punog onih tamnih voćnih, moćnih šumskih okusa ribiza. Sladoled dolazi s ozbiljno količinom svježih bobica crnog ribiza. Čokoladni sladoled je kremast i svilenkast, a bobice ribiza mu daju svježinu i dodatnu teksturu. 

2. Orah i smokva

Drugi potencijalni hit. Torterie Macaron od oraha i smokve očigledno je inspiriran je tradicijom. Ima okus kiflica, svježih oraha i sušenih smokava ali nije presladak ni pretežak. Odlično balansiran, fine meke teksture, s gustim srcem od smokve s komadićima pravih smokava, idealan je za pairing s nekim ozbiljnim slatkim vinom punim botritisa ili rose pjenušcem. Mi smo ga probali s malo prženih slanih oraha i dobili senzacionalnu kombinaciju.

3. Grejp i menta

Teško je zamisliti kombinaciju koja više osvježava i rashlađuje a da opet ima neki edge u okusu. Ovaj sladoled je kremasta verzija pravog grejpa, kao da ste u njega iscijedili nekoliko velikih crvenih grejpova i zgnječili tonu svježe mente. Rashlađujući aftertaste, jedva primjetna crta gorčine i eksplozija citrusne sočnosti s još uvijek umjerenom kiselinom. Odličan ljetni sladoled, ostat će nam na listi za kupovinu.

4. Sorbet od jagode

Čista, zrela, jarkocrvena jagoda baza je ovog sorbeta. Torterie Macaron u ovaj sladoled stavljaju čak 50 posto jagode. Voće nije pregaženo viškom šećera ni vanilije kako se često događa sa sladoledima od jagode. Glavni adut ovog sladoleda upravo je prirodni odnos sočnosti, slatkoće i svježine/kiseline zbog kojega jagode i imaju tako fantastičan okus. 

5. Mango sorbet

Ako je pronaći dobar sladoled od čokolade i jagode teško, pronaći zaista dobar sladoled od manga gotovo je nemoguće. Mango je zahtjevna i ne baš jeftina namirnica. Da bi pokazao svu svoju egzotičnu raskoš, mango mora biti zaista zreo, ne smije se brati prezelen, mora se tehnološki propisno obraditi i čuvati, a i trajnost mu je dosta ograničena. Nabavu kvalitetnog svježeg zrelog manga mnogi proizvođači stoga izbjegavaju, ali želite li pravi sladoled od manga naprosto ga morate raditi od pravoga manga. Svježi zreli mango koji Torterie Macaron koriste (u sladoledu ga je 35 posto) ovom sladoledu daje okus koji daleko nadmašuje cijenu. Kad jedete sorbet od manga imate osjećaj da jedete luksuzni desert, pun prirodnih sunčanih tropskih okusa manga. Ne znamo kako se Mango sorbet prodaje, ali apeliramo na Torterie Macaron da ga zadrže u portfoliju jer je riječ o jednom od najboljih proizvoda od manga u široj distribuciji uopće.

6. Mascarpone i nar

Blagi kremasti mascarpone i mirisni crveni nar idealan su kontrast. Ovo je ozbiljan gourmet sladoled za ljubitelje jačih mliječnih okusa u kombinaciji s voćem. Nar izvrsno funkcionira s mascarponeom jer je istodobno sladak, sočan i diskretno opor pa razbija masnoću mascarponea. Privlačnost ovog sladoleda je u činjenici da je zapravo vrlo lagan, a stvara dojam da ste pojeli bogati desert. 

7. Jogurt i borovnice

Ovaj sladoled je sa sedmom mjestu samo radi forme ove liste, zapravo je ravnopravan s Macarponeom i narom. Jogurt u sladoledu ima okus pravog svježeg jogurta od punomasnog mlijeka, osvježavajući je, pun mliječnih okusa i lagano kiselkast. Prava bomba u ovom sladoledu je debeli sloj pravih malih šumskih borovnica koje mirišu na ljeto i šumu utopljenih u intenzivni gusti coulis od borovnica. Samo po nazivu sastojaka, ovaj bismo sladoled napamet svrstali u takozvane fitness sladolede. Ali zbog kvalitetnih autentičnih sastojaka on je samo nutricionistički suzdržan, tekstura je bogata, a okusi kompleksni i   bogati.

Lješnjak i Pistacija

Ovi sladoledi su celebrityji u portfoliju Torterie Macaron, svojedobno su imali i vlastite jumbo plakate. Opravdano, jer osim dvije ili tri ambiciozne slastičarne, nitko u Hrvatskoj ne proizvodi sladolede s tolikim udjelima pravih oraščića. Pistacija se radi od 90-postotne paste od pistacija, Lješnjak od jednakog udjela tostiranih lješnjaka. Što se naravno vidi i u okusu i u bogatim teksturama ovih sladoleda. Lješnjak i Pistacija nemaju broj na listi jer su kategorija za sebe. 

Fotografije/Kult Plave Kamenice

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.