Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sapore di Mare jedini je pristojan restoran u skandaloznoj konkurenciji na fažanskoj rivi

Crna ploča pred Sapore di Mare obradovala nas je i prije nego smo ušli u restoran. Rižoto s plavim rakom, riba, lignje, hobotnice, artičoke i zadnje šparoge… Sapore di Mare nalazi se na fažanakoj rivi, ugostiteljski jednoj od najtužnijih zona turističke Istre, smješten na samom kraju niza čistih turističkih zamki i štandova s lošim suvenirima.

U depresivnom okruženju pizzapastagrillfish lokala Sapore di Mare očito je jedini restoran koji se trudi raditi sa svježom ribom, sezonskim namirnicama i po profesionalnim ugostiteljskim procedurama.
Čim smo sjeli, na stol su nam donijeli četiri reprezentativna maslinova ulja, koja gostima poručuju da se nalaze u jednoj od najboljih svjetskih maslinarskih regija.


Drugo što nas je razveselilo je vrlo dobar domaći kruh. Nuditi odlična maslinova ulja a uz njih nekakav industrijski kruh, bio bi debakl. Sapore di Mare ima i korektnu vinsku listu, na kojoj se ističu Omo Milana Budinskog i  šampionske malvazije poput Kozlovićeve Santa Lucie, Bastiàna, Veralde i Radovana. 

Sapore di Mare je primarno riblji restoran s tek ponekim mesnim jelom. Stol do nas naručio je još živoga jastoga kojeg je kuhinja došla prezentirati, a mi smo svoj ručak započeli s finom srdelom na savor i agrumima, koja je uz maslinova ulja bila zaista izvrsna.

Još bolje su bile jakobove kapice, mesnate i sočne, kao i propisno začinjeni carpaccio od hobotnice. Na svu sreću hobotnica je na stol došla na sobnoj temperaturi i bez kristala leda kako je praksa u mnogim hrvatskim restoranima. Uz par kapi maslinovih ulja svako je jelo dobilo novu dimenziju.

Rižoto od plavoga raka bio je dobar, ali ne više od toga. Plavi rak se rijetko nudi u hrvatskim restoranima, dok su primjerice u Veneciji od njega napravili autentičnu kuhinju. Plavi rak je predatorska vrsta u Jadranu, a njegovo je meso toliko specifično, bogato i ukusno da bi trebao biti stalno na repertoaru ribljih restorana. Rižotu je nedostajalo kremoznosti, kao da kuhinja nije dodala dovoljno maslaca, ali ga je  nabildao jaki bisque od plavog raka.

Škarpina je bila glavna zvijezda našeg ručka. Naša konobarica ju je vrlo vješto očistila pred nama. Prilično velika škarpina ostavila je izvrstan dojam svježe ribe, delikatnog i vrlo ukusnog mesa. Uz škarpinu smo dobili ukusni krumpir i povrće iz pećnice koje je također bilo na razini zadatka. Deserti nisu zvučali odveć primamljivo.

U Sapore di Mare smo iskreno uživali, u hrani koja jest jednostavna ali slijedi dobre gastronomske principe, i u ambijentu. Nakon nekoliko dana kiše bilo je izvanredno za promjenu provesti par sati na lijepoj sunčanoj terasi uz more i gledati kako brodice pune turista putuju za Brijune. 

SAPORE DI MARE 

Trg Sv.Kuzme i Damjana 2, Fažana

HRANA 4  VINO +3  SERVIS 4  AMBIJENT +4 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.