Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DVOSTRUKI ŠAMPION S 2000 GODINA TRADICIJE Salvela Punta Cissana osvojila je zlatnu medalju na NYIOOC-u i 96 bodova u novom Flos Oleiju

punta-cissana-druzetic1

Punta Cissana je maslinik kraj Barbarige iz kojeg dolazi istoimeno prestižno Salvela ulje. Edi Družetić, glasoviti istarski šaptač maslinama, prvu je Puntu Cissanu proizveo 2019. godine, od buže muške, buže ženske, buže puntože i rosignole. Punta Cissana odmah se nametnula kao jedno od najtraženijih istarskih gastronomskih ulja.

Prva Punta Cissana predstavljena je uoči pandemije, početkom veljače 2020. godine. U zabilješkama s promocije piše da je ulje bilo izrazito svježe i zeleno, s mirisima trava, artičoka, rajčice i radiča i s nijansama zelenih badema i ribizla. Gospodin Družetić tom je prigodom rekao da je Salvela željela proizvesti iznimno dobro ulje, vrijedno svjetskih kriterija. Što im je i uspjelo.

Punta Cissana od prvog izdanja do danas dobiva niz važnih međunarodnih priznanja. Ovoga je proljeća Punta Cissana osvojila zlatnu medalju u New Yorku, na NYOOC-u, kao i 96 bodova u Flos Oleiu. Punta Cissana je, dakle, odlično prošla na oba iznimno značajna svjetska natjecanja. Zanimljivo je da je baš negdje u vrijeme objave rezultata ocjenjivanja ulja na NYIOOC-a i u Flos Oleiju, objavljeno i da se nastavljaju arheološka istraživanja u Salvelinim maslinicima u Barbarigi.

Na istraživanjima će zajedno raditi arheolozi s američkog Sveučilišta Brown na Long Islandu i stručnjaci s Pulskog sveučilišta. Još 1953. godine otkriveno je da je u Barbarigi u prvom stoljeću djelovala velika uljara. Danas se smatra da je riječ o jednoj od najvećih uljara u cijelom Rimskom carstvu, s 12 preša na oko tri tisuće kvadratnih metara. Nažalost, istraživanja nisu nastavljena pa je prostor starorimske uljare sedamdeset godina stajao zapušten. Sada je, napokon, to područje očišćeno i pripremljeno za nastavak istraživanja. Sama činjenica da se u Barbarigi prije 2000 godine nalazila tako velika rimska uljara, govori o dugoj povijesnoj utemeljenosti maslinarstva u Istri, od Kristovih dana do danas.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.