Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinarija Šoškić 24. svibnja priređuje vinsku večeru u zagrebačkom Nico’su. Točit će se i novi Haiku 5

Vinarija obitelji Šoškić prva je vinarija s Plešivice koja je dobila Decanterovu platinastu medalju. Bilo je to 2022. godine, a 97 bodova u Londonu je osvojio Šoškićev Haiku 2, cuvee rajnskog rizlinga i Manzonija Bianco. Godinu dana kasnije Šoškići su izbacili Haiku 4, cuvee četiri sorte kreiran na kontrastu rizlinga i crnog pinota, da bi ovoga proljeća predstavili Haiku 5, treći oranž u ovoj liniji napravljen, kako mu ime sugerira, od pet sorti. Upravo će Haiku 5, za koji Siniša Šoškić tvrdi da je nadmašio sve svoje prethodnike, biti kulminacije vinske večere koju Vinarija Šoškić 24. svibnja priređuje u zagrebačkom restoranu Nico’s.

Šoškići su se iz Zagreba na Plešivicu doselili početkom 90-tih, kad je Siniša Šoškić kupio zapušteni posjed s prekrasnim pogledima na Plešivicu, koji je u 19. stoljeću podigao sam Ante Starčević. Siniša Šoškić na imanju je zasadio desetak hektara vinograda, jednu od većih površina na Plešivici. Obitelj je isprva proizvodila i prodavala otvorena vina, a poznati su bili i po vinjaku Dvor.

Siniša Šoškića sa sinovima

Prije četiri godine Šoškić je sa sinovima Vjekom i Leonardom počeo buteljirati vina. U kratkom roku postali su senzacija zahvaljujući uspjehu na Decanteru, a zahvaljujući karakternim i precizno stiliziranim vinima etablirali su se kao jedan od najpoznatijih vinskih brendova s Plešivice uz Tomce, Šembere, Kolarića i obitelj Korak.

Neka od najvažnijih vina obitelji Šoškić točit će se na večeri u Nico’su koja počinje s Cannolima punjenima pateom od bakalara i špinata i Roseom. Uz carpaccio od govedine s kremom od pecorina sarda, prženim kaparima i sušenom cherry rajčicom točit će se Šoškićev Sauvignon. Riječ je o kompleksnijem, izrazito aromatičnom Sauvignonu, gastronomskom vinu koje je zbog precizno pogođenog odnosa svježine, punoće i osjećaja otpimalno zrelog grožđa podesno za pairing sa zaista širokim rasponom jela. Rižoto od šparoga sa čipsom od pancete i mariniranim šparogama pratit će dva vina, Šoškićeva Graševina i Rajnski rizling. Šoškićev je Rizling, kao i Sauvignon, specifičan i gastronomski versatilan, a svojim aromatičnim, mekšim “toplijim” rizlinškim profilom pokazuje koliko je Plešivica dobra regija za ovu sortu.

Haiku5, nova zvijezda Šoškićeve vinarije, cuvee pet sorti maceriran 30 dana koji je dvije godine odležavao u tonneauima, točit će se uz glavno jelo, juneće obraze s pastrnakom, konfitiranom mrkvom, brokulom i čipsom od celera. Večera će završiti Šoškićevim Žutim Muškatom koji će pratiti crumble od bijele čokolade i pistacija poslužen s coulisom od maline. Cijena večere je 68 eura po osobi. Vinarija Šoškić jedan je od zanimljivijih fenomena hrvatske vinske scene, a njihova Haiku vina rasprodaju se brzinom svjetlosti. Stoga je dobro iskoristiti svaku priliku za bolje upoznavanje portfolija obitelji Šoškić

Šoškić Wine Night

24. svibnja 2024.

Nico’s, Ul Augusta Cesarca 6, Zagreb

Rezervacije nicos@nicos.hr ili 092 388 1665

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})