Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JEDAN DAN U BEOGRADU U kafani Mala Zvezdara jeli smo odlično. Srpska kuhinja nema konkurencije u regiji kad je riječ o mesu

Beograd je ovih dana i dalje u znaku posjeta kineskog vođe Xi Jinpinga, pa je na autocesti postavljeno na tisuće zastavica Srbije i Kine, koje bi trebale predstavljati prijateljstvo dvaju zemalja. Beograd uvijek volimo posjetiti jer je pun energije i šarma, jednom kad se zaljubite u taj grad uvijek mu se rado vraćate. Beograd zadnjih nekoliko godina investira puno u gastronomiju, pa je u grad došlo i nekoliko gastronomskih vodiča, među kojima se najviše ističe Michelin.

Rezultati su, međutim, slabi. U dvije ili tri godine vodiča, zvjezdicu još nitko nije dobio, a nekoliko prominentnih chefova iz stranih zemalja napustilo je beogradske kuhinje. Fine dining i dalje nije adut beogradske scene niti ima dovoljno publike, strane ni domaće, koja bi redovito obilazila takvu vrstu restorana. Neki se još trude, ali najjača strana beogradske gastronomske scene i dalje je autentična i specifična balkanska kuhinja u kojoj je meso glavna zvijezda.

Mala Zvezdara u kojoj smo ručali u subotu, potvrđuje da je srpska kuhinja u regiji dominantna kad je riječ o mesu. Ručak smo započeli izvrsnom pitom od sira koja pobjeđuje gotovo sve hrvatske bureke, domaći kruh ispod sača koji pokazuje kako bi restorani koji imaju peku morali peći svoj kruh, nekoliko salata, te vrlo fini svježi sir. Ljute papričice bile su posebno dobre. Zatim su na stol stigli brizle i jetrica (džigerica) koje baš ne obožavamo, ali iznutrice u Maloj Zvezdari su briljirale. Naručuje ih gotovo svaki stol koliko smo uspjeli vidjeti.

Teletina s krumpirom posebno je ukusna i sočna. Pljeskavica nije puno zaostajala, dok su svinjska rebarca pokazala da Mala Zvezdara zna napraviti i dobar umak za pečenje. Sve što smo probali u Maloj Zvezdari ostavilo je iznimno dobar dojam. Riječ je o nepretencioznoj kuhinji koja izbacuje specifična lokalna jela.

Nakon nekoliko intenzivnih jela  nismo se osjećali teško već vrlo poletno, što nije slučaj kad obilazimo većinu hrvatskih roštiljarni. U subotu za vrijeme ručka, Mala Zvezdara je doslovno pucala po šavovima, ali veliki broj konobara držao je sve pod kontrolom i to s puno šarma. Nakon odličnog ručka posjetili smo Drip specialty coffee shop na Dorćolu, jednom od najljepših beogradskih kvartova gdje je također vladala velika gužva.

Beograđani se vole družiti i izlaziti u restorane, barove i kafiće, puno više nego Hrvati. Treba naravno uzeti u obzir i činjenicu da je Beograd otprilike dvostruko veći od Zagreba. Kava u Dripu je za svaku preporuku. U Beogradu zbog obveza nažalost nismo mogli provesti više od jednog popodneva. Svakako se vraćamo prvom prilikom kako bi posjetili još nekoliko jedinstvenih mjesta kao što je Mala Zvezdara, koju toplo preporučamo svakome tko se nađe u glavnom srpskom gradu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.