Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MICHELIN STIGAO U MEKSIKO Štand s tacosima od 5 dolara u Mexico Cityju dobio Michelinovu zvjezdicu

Minijaturni štand u Mexico Cityju koji prodaje tacose za par dolara, dobio je Michelinovu zvjezdicu u prvom izdanju vodiča za Meksiko.  Taquería El Califa de León u četvrti San Rafael, veličine je ozbiljnije rupe u zidu, ali već više od 50 godina priprema glasovite tacose. Za pult stane tek nekoliko ljudi ali svi stoje u redovima, posebno sada nakon zvjezdice, prvenstveno radi njihovog  Gaonera tacu, koji ističe i Michelinov vodič. 

Tanko narezani goveđi file stručno se priprema po narudžbi, začinjen samo solju i s malo limete, i poslužuje u kukuruznoj tortilji. Taco je nazvan po meksičkom borcu s bikovima Rodolfu Gaoni po kojem su nazvali i svoj štand. Jednostavnost tacosa prate i jednostavna pića. Uz Gaonero najvodno najbolje ide Coca Cola. Tacosi u Le Califi de Leon koštaju pet dolara, što to nije jeftino za Meksiko ali jest za Michelinovu zvjezdicu.

Uredništvo Michelinova vodiča objavilo je da je oduševljeno širenjem u Meksiko: “Prva selekcija puno obećava, jer pokazuje koliko Meksiko može pokazati u regionalnim kuhinjama, kulturi i tradicijama. Sretni smo da možemo odati počast jedinstvenom meksičkom gastronomskom krajoliku.” Kao štand gospodina Chana na singapurskoj tržnici i legendarna Jay Fai u Bankoku, El Califa de Leon nakon zvjezdice će se morati suočiti s hordama kupaca, domaćih i turista, koji će htjeti probati taco s Michelinovom zvjezdicom, vjerojatno upravo Gaonero koji je Michelin izdvojio.

Chan je nakon nekoliko godina izgubio zvjezdicu, Jay Fai je pojačala biznis uspomoć obitelji ali ponekad se može pročitati i da nije presretna s bezumnom navalom ljudi, pogotovo onih koji ne razumiju kuhinju bankoških ulica ali eto žele probati njenu hranu zbog zvjezdice, a onda pišu loše recenzije po internetu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se El Califa de Leon nositi s novom vrstom slave. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.