Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatsku su se vratili kultni šampanjci Eric Rodez. Sada ih uvozi zadarski Atrox

Eric Rodez jedna je od najvažnijih growers šampanjerija. I jedna od najmanjih. Biodinamička vinarija Eric Rodez proizvodi oko 45 tisuća boca godišnje, uglavnom s grand cru položaja oko Ambonnaya, malog mjesta koje je sinonim za crni pinot u Champagni. Najskuplji Krugov šampanjac, blanc de noirs, zove se Clos d’Ambonnay.

Sam Eric Rodez dugo je godina bio enolog u Krugu. Neko je vrijeme bio i gradonačelnik Ambonnaya, sela u kojem prema zadnjem popisu stanovništva žive točno 973 stanovnika. Unatrag desetak godina Rodezu se u vinariji i vinogradima pridružio sin Mickael. jci u Hrvatsku prvi out došli 2018. godine.

eric-rodez

Uvozio ih je zagrebački Allez. Ujesen 2018. u Noelu se održalo kušanje dobrog  dijela Rodezova portfolija, ne računajući prilično skupe single vineyard edicije. Među sedam šampanjaca najviše su nas impresionirali Blanc de Noirs, Millesime Ambonnay iz 2005. i multivintage Cuvée des Grand Vintages.

Rodezovi su šampanjci ostavili toliko snažan dojam da su gotovo razgrabljeni: neko su se vrijeme točili i u Noelu i u pizzeriji Franko’s Pizza & Bar. Onda je dolaskom pandemije Allez nestao sa scene, pa su i šampanjci Eric Rodez nestali iz Hrvatske. Da bi se vratili ovog proljeća, zahvaljujući zadarskom Atroxu. Sinoć smo probali Blanc de Noirs, napravljen od pinot noira. Rodez ne uzgaja pinot meunier.

eric-rodez (1)

Rodezov Blanc de Noirs fascinantno je vino koje uspješno kombinira relativno lagano tijelo, brutalno naglašene kiseline i kompleksan bouquet, u kojem dominiraju vinske arome i elementi crvenog i crnog voća. Okus je intenzivan, vinski ali pomalo egzotičan, tekstura previbrantna, a završetak kristalno čist i neočekivano kremast. Rodezov Blanc de Noirs redovito vrijedi minimalno 95 bodova, i to po strogim kriterijima.

Rodezov Blanc  de Noirs, kao i druga zaista vrhunska vina tog žanra, gastronomski je iznimno zahvalan. Možemo ga servirati uz kamenice i sushi, ali i uz tartar biftek, carpaccio, steak od tune, pa čak i uz klasičan pečeni biftek. Povratak Erica Rodeza u Hrvatsku sjajna je vijest za obožavatelje ozbiljnih šampanjaca.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.