Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ILOČKI PODRUMI ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2024. Bili su potrebni doslovno nadljudski napori da zaštitimo grožđe iz lanjske berbe

Sve bolesti i meteorološki problemi iz teške berbe 2023. nisu, razumljivo, jednako pogodili sva hrvatska vinogorja. Istra se izvukla relativno bezbolno, s dvadesetak posto manjim urodima ali i visokom kvalitetom malvazije. Bregovita Hrvatska dobila je puno sirovine za pjenušava vina, što je ionako njen forte.  Manji vinogradari na dalmatinskim otocima doživjeli su masakr, dok su oni veći i profesionalniji špricali bitno češće i u kraćim vremenskim razdobljima nego u redovitim berbama. Kutjevo je prošlo bolje od ostatka Slavonije, dok je krajnji istok Hrvatske dobrim dijelom ostao bez grožđa.

Fotografija/Mario Kučera

Prelistajte i downloadajte

Više članaka iz Vinskog izvještaja

S iznimkom Iločkih podruma. Iločki podrumi velika su vinarija, koja obrađuje 350 hektara vinograda na različitim lokacijama. Iločki podrumi već su petnaestak godina sinonim za vrijednost za novac: njihova bazična buteljirana graševina pod navojnim čepom koja košta šest do sedam eura, bolja je od brojnih skupljih graševina. Drugo, njihovi su traminci najbolji u Hrvatskoj. Treće, njihovi položaj Principovac najglasovitiji je vinograd u hrvatskom Podunavlju. U Iločkim podrumima kažu da su usprkos ekstremno nepovoljnim klimatskim prilikama i stalnim napadima bolesti uspjeli zaštiti urod, što je uistinu herojsko postignuće, ne samo za tu vinariju koja živi od velikih volumena nego i za cijelo iločko vinogorje, koje bi danas bez obzira na izvanredan prirodni potencijal bilo posve beznačajno bez Iločkih podruma. Stručni tim Iločkih podruma odgovorio je na upitnik Vinskog izvještaja Kulta Plave Kamenice

Je li vinograd važniji od podruma? 

U Iločkim podrumima to su dva segmenta jedinstvenog procesa proizvodnje vina. Oni se međusobno isprepleću, nadopunjuju se i mi ih gledamo kao jednako važne dijelove istog procesa. Već u samom početku proizvodnje grožđa u vinogradu enolozi i agronomi zajedno donose određene odluke koje će odrediti kvalitetu grožđa, a kasnije i vina. Ta suradnja vinarskog i vinogradarskog dijela proizvodnje je konstantna. Prema tome, važno je i jedno i drugo.

Je li rad u vinogradu najvažniji dio proizvodnje vina?

Dakako da je rad u vinogradu od iznimne važnosti u procesu proizvodnje vina i bez kvalitetnog grožđa nema ni kvalitetnog vina. Međutim, važno je i kasnije neizostavno nadovezivanje enologije i podrumarstva na istoj razini kvalitete. U Iločkim podrumima maksimalnu pažnju posvećujemo svim fazama proizvodnje vina i iz svake faze nastojimo izvući najkvalitetnije rezultate. Jedino tako možemo u konačnici imati maksimalnu razinu kvalitete što potrošači od nas i očekuju.

Što želite postići s vašim vinogradarskim praksama; visoki urod, vrhunsku kvalitetu grožđa ili oboje?

Duži niz godina fokus nam je na postizanju vrhunske kvalitete grožđa, bilo da se radi o višim ili nižim prinosima. Dakako da ni razina uroda nije zanemariv čimbenik s ekonomskog stajališta ali ona nikad ne smije ići na uštrb kvalitete. 

Je li moguće postići i jedno i drugo?

U idealnom vegetacijskoj godini,pravilnom i pravodobnom primjenom svih agrotehničkih mjera, moguće je postići oboje. 

Koji su najvažnije faze vaše vinogradarske godine kad je riječ o radu u vinogradu? 

Sve su fazne bitne, međutim rezidbom loze utječemo na kvalitetu grožđa a kasnije i vina, pa nju smatramo početkom i najvažnijom fazom vinogradarske proizvodnje. Dakako da je iznimno važna i sama vegetacijska faza; oplodnja, opasnost od bolesti i slično, tako da praktično svim fazama pristupamo s iznimnom pažnjom i ozbiljnošću jer jedino tako možemo očekivati željene rezultate.

Što ste u vašim vinogradarskim praksama promijenili u zadnjih nekoliko godina? Što planirate mijenjati? 

Uvođenjem organskih gnojiva i reciklirajućih uređaja u zaštiti vinove loze uvelike smo smanjili negativan ekološki utjecaj u proizvodnji. Planiramo nastaviti na ovaj način i dodatno uvoditi nove tehnologije, kako bi što više smanjili negativan utjecaj klimatskih promjena u proizvodnji. S obzirom na to da obrađujemo 350 hektara na pet različitih lokacija u okolici Iloka, trudimo se za svaki vinogradarski položaj individualizirati vinogradarske prakse i primjenjivati one koje daju najbolje rezultate na pojedinom položaju.

Mislite li da u Hrvatskoj postoji dovoljno znanja za dugoročno unapređenje kvalitete rada u vinogradu? Je li potrebno, ili neophodno, angažiranje stranih konzultanata? 

Da, u Hrvatskoj postoji dovoljno znanja za dugoročno unapređenje kvalitete rada u vinogradu i smatramo da smo i u tom segmentu, kao i u onom vinarskom, na razini europskih vinogradarskih proizvođača. No, svako dodatno iskustvo i znanje je uvijek dobrodošlo, procesi i prakse se brzo mijenjaju i potrebna je konstantna razmjena iskustava i znanja sa stranim proizvođačima i konzultantima kako bi i dalje pratili najsuvremenije trendove i pozitivne prakse.

Surađujete li sa znanstvenim institucijama koje se bave vinogradarstvom i vinarstvom?

Surađujemo s agronomskim fakultetima iz Osijeka i Zagreba, HAPIH-om i individualnim konzultantima.

Mislite li da različiti ekološki pristupi radu u vinogradu podižu kvalitetu grožđa?

Da, različiti ekološki pristupi imaju utjecaj na podizanje kvalitete grožđa, ali i na dugoročnu održivost vinogradarske proizvodnje, što je od iznimne važnosti ako se uzme u obzir širi kontekst i budućnost vinogradarstva u hrvatskoj. Stoga se i mi trudimo sve više uvoditi ekološke principe u našoj vinogradarskoj proizvodnji. Radi se o jednom dugoročnom procesu čiji se važniji benefiti ne mogu očekivati u kratkom roku.

Kako ste zaštitili urod u berbi 2023. koja je bila izrazito teškazbog kiše i bolesti? 

Možemo se pohvaliti da smo skoro u potpunosti zaštitili vinograde od bolesti u iznimno teškoj 2023. godini. Praktično nadljudskim naporima naših djelatnika uspjeli smo pravovremeno i stručno zaštititi vinovu lozu, što nas je na kraju nagradilo urodom na kojem praktično uopće nije bilo štete od bolesti. Bio je to rezultat znanja, iskustva i motivacije cijelog tima koji upravlja tim segmentom proizvodnje.

Što je najvažnije za daljnje unapređivanje rada u vinogradu?

Kontinuirano praćenje vremenskih prilika, stručno planiranje zaštite i svih drugih radnih operacija, smanjenje utjecaja klimatskih promjena uvođenjem novih tehnologija u vinogradarsku proizvodnju. Dakako, od iznimne važnosti je i praćenje najsuvremenijih trendova u vinogradarskoj proizvodnji općenito, te pravovremena adaptacija na nove okolnosti i čimbenike koji imaju utjecaj na vinogradarsku proizvodnju. Konstantna sveobuhvatna edukacija svih onih koji sudjeluju u vinogradarskoj proizvodnji je nešto na što mi u Iločkim podrumima d.d. stavljamo poseban naglasak i što smatramo glavnim zalogom daljnjeg ostanka naše tvrtke u samom vrhu hrvatske vinogradarske i vinarske proizvodnje.

NAJVAŽNIJA VINA

Kvalitetna graševina

Bazična, Kvalitetna graševina Iločkih podruma zna biti toliko dobra da može trajati godinama. Osnovna buteljirana Graševina Iločkih podruma osvojila je nerazmjerno mnogo priznanja s obzirom na svoju cijenu.

Vrhunski traminac

Vrhunski traminac Iločkih podruma uvjerljivo je najbolji suhi traminac u Hrvatskoj. Riječ je o gustom, intenzivnom, moćnom, ultra aromatičnom vinu koje se odlično slaže s ozbiljnom hranom, od gusjih jetara do velikih škampa. 

Traminac Principovac

Traminac Principovac raskošno je, koncentrirano, premirisno poluslatko vino koje pokazuje sve mogućnosti najpoznatijeg vinograda u Iločkom vinogorju. Traminac Principovac može se pohvaliti zaista jedinstvenim aromama i okusima meda, oraha, grožđica, ličija i ruža. U Hrvatskoj se ne proizvodi ni jedno slično vino

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.