Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U petak je u Poreču otvorena jubilarna 30. Vinistra s velikom većinom najvažnijih istarskih vinara i s puno jako dobrih vina

Na Vinistru je najmudrije doći u petak u rano popodne, dok se glavna sala sportske dvorane Žatika u Poreču još nije prepunila. Danas smo u Žatiku stigli oko pola tri, pa smo u miru uspjeli obići tridesetak štandova prije nego što je na Vinistru iza četiri nahrupilo stotine znatiželjnih Istrana i njihovih gostiju.

Predsjednik Vinistre Luka Rossi

Izložba Vinistra danas ima tri funkcije. Prva je poslovno ritualna: na Vinistri se redovito susreću, pozdravljaju i razgovaraju brojni protagonisti istarske i hrvatske vinske industrije. Ljudi koji se bave vinom uglavnom trebaju dolaziti na Vinistru baš kao što bi praktični katolici trebali dolaziti na nedjeljne mise. Pa je tako Gordan Mohor, vlasnik velike distribucijske kuće MIVA u četvrtak navečer sletio u Zagreb iz Pariza da bi se u petak u tri popodne pojavio na Vinistri.

Drugo, Vinistra zaista pruža mogućnost, osobito u petak prije popodnevne gužve, da u optimalnim uvjetima probate vrlo mnogo novih i starijih istarskih vina. Dobravčev elegantni macerirani Simminor iz 2018. senzacionalno je ekspresivan. Franko Radovan donio je svoj uvjerljivo najbolji Sauvignon do danas. Gianfranc Kozlović novom je Malvazijom demonstrirao da se njegova osnovna linija vina približava kvaliteti i integritetu Selekcije Kozlović.

Team Tomaz

Ivan Damjanić ponosno je pokazao novu, sjajno dizajniranu etiketu mlade Malvazije koja to vino komunikološki izdvaja iz kategorije mladih malvazija, dok je Bastiànov Ivan Leko još ponosnije točio šampionsku Malvaziju iz 2023. I tako dalje i tako dalje… Probali smo najmanje tridesetak veoma zanimljivih vina, među kojima svako moramo spomenuti i Rosellu obitelji Poletti, koja u najnovijem izdanju miriše prilično kompleksno, s naglašenim začinskim elementima.

Gianfranco Kozlović
Luciano Visintin

Treće, Vinistra je važna lokalna i internacionalna turistička atrakcija, koja u Poreč privlači veoma mnogo gostiju. Vinistra bi, uz još malo vrijednosno ideoloških koraka i uz bitno unapređenje razine hotelijerstva u Poreču, mogla postati središnji element proljetne turističke sezone u cijeloj Istri. U narednim bi godinama Vinistra uz svoj vinski značaj trebala poraditi na isticanju autentične istarske sezonske gastronomije. No i u sadašnjem je obliku Vinistra uvjerljivo atraktivnija i korisnija od svih drugih hrvatskih regionalnih vinskih manifestacija zajedno.

Fotografije/Merlo De Graia i Kult Plave Kamenice

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})