Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TRI PREDSJEDNIKA VINISTRE O 30 GODINA VINISTRE/NIKOLA BENVENUTI Posebno sam ponosan na Strategiju istarskog vinarstva do 2030

Nikola Benvenuti iz iznimno značajne motovunske  vinarije Benvenuti naslijedio je Ivicu Matoševića na položaju predsjednika Vinistre. Nikola Benvenuti vodio je Vinistru između 2014. i 2020. godine, u razdoblju u kojem je najvažnija hrvatska vinska udruga prerasla u visoko profesionaliziranu organizaciju sa sve kompleksnijim, sadržajnim i promotivnim ciljevima.

Zašto ste prihvatili mjesto predsjednika Vinistre?

Te 2014. bio sam mladi vinar i za mene je to bio veliki izazov, nisam se mnogo dvoumio već sam ga prihvatio sa željom da napravim nešto dobro za cijelu Istru i istarsku vinsku scenu. Osobno smatram da svatko tko radi i može raditi jedan dio vremena treba uložiti u volontiranje i pokušati napraviti nešto dobro za kraj u kojem živi i djeluje.

U kakvom ste stanju zatekli Vinistru, kad ste preuzeli mjesto predsjednika?

Kada sam preuzeo Vinistru bila je to jedna lijepo organizirana udruga za ono vrijeme, a pogotovo za hrvatske pojmove. To je bila udruga koja je već brojila mnogo članova, više od stotinu, imala je zaposlenog profesionalnog tajnika, mnogo se toga već bilo napravilo i sve jako lijepo funkcioniralo. S obzirom na to da sam vidio veliki potencijal, smatrao sam da je u mom mandatu, odnosno mandatima, mogu još unaprijediti.

Što su bili Vaši glavni ciljevi na mjestu predsjednika Vinistre i što se od tih ciljeva ostvarilo?

Donošenje i usvajanje Strategije razvoja vinarstva Istre do 2030. godine jedan je od najvažnijih iskoraka na hrvatskoj vinskoj sceni. Ne samo da smo donijeli Strategiju, nego smo je počeli i provoditi u djelo. Od skromne udruge koja se, kada sam ju preuzeo, zasnivala na predsjedniku i tajniku, uspostavili smo za hrvatske pojmove ozbiljnu visokoprofesionalnu udrugu koja danas uz direktora i direktoricu marketinga, ima još dvoje zaposlenih i funkcionira kao mala tvrtka. U ono vrijeme najveći izazov bila je procjena jesmo li spremni na takav korak, a pokazalo se da jesmo, iako nam okolnosti nisu išle na ruku jer smo se suočili s pandemijom koronavirusa. Uspostavili smo sustav financiranja po uzoru na velike i uspješne vinske regije, našu udrugu danas najvećim dijelom financiraju sami vinari po broju prodanih boca i oni su najzaslužniji za reputaciju koju danas ima Vinistra. Također, 2014. kad sam preuzeo funkciju predsjednika Vinistre počelo se zahuktavati oko terana pa je bilo vruće odmah u startu. Dosta je godina proteklo dok nismo kvalitetnim radom uz pomoć predstavnika institucija, prvenstveno tadašnjeg ministra poljoprivrede Davora Romića i europarlamentarca Ivana Jakovčića, uspjeli ovo pitanje riješiti u našu korist.

Kako vidite budućnost Vinistre?

Vinistru i dalje vidim kao glavnog pokretača na vinskoj sceni koji će graditi brend Istre kao vinske regije, a naglasak će uvijek stavljati na dvije autohtone sorte – malvaziju i teran. Njezina velika uloga u budućnosti je svakako jačanje zaštićene oznake izvornosti Hrvatska Istra koja je trenutno bazična i trebat će je pooštravanjem uvjeta dovesti na višu razinu. Razvoj ovog takozvanog DOC sustava veliki je posao, dio je naše Strategije jer Istra to treba kao ozbiljna vinska regija. Zaštićena oznaka Hrvatska Istra važna je u kontroli kvalitete. Što je stroža oznaka, prag kvalitete je viši. Trenutno ovu oznaku mogu praktički dobiti svi proizvođači s obzirom na preširoke uvjete koji su postavljeni, no mi smo tu da ih postrožimo i mijenjamo kako bismo osigurali visoku kvalitetu vina i u budućnosti, jer Hrvatska kao mala vinska zemlja i Istra kao mala vinska regija jedino kvalitetom mogu konkurirati na dinamičnom svjetskom tržištu.  

Što je najvažnije za nastavak napretka istarske vinske scene?

Najvažnije je da smo i dalje ujedinjeni i držimo se zajedno i da Vinistru shvaćamo kao krovnu organizaciju koja zastupa naše interese. Cilj udruge Vinistra je da kroz prihode koje ostvaruje od članarine, vinarima vrati kroz određene benefite. Toće biti glavni trigger da budemo uvijek zajedno i svoje planove realiziramo kroz udrugu. Udruga bi time trebala postajati sve jača kako financijski, tako i svojim djelovanjem pa nema razloga da ne bude napretka. Vjerujem da Vinistru i istarsku vinsku scenuočekuju vrlo plodne godine. I dalje će se raditi na povećanju potražnje što će rezultirati i sadnjom novih nasada. Očekujemo da će se preokrenuti trenutni trend njihovog opadanja vidljiv ne samo u Istri nego i u Hrvatskoj. Taj zaokret dat će udruzi Vinistra novu snagu u širenju brenda istarskih vina i još će više učvrstiti svoju poziciju kreatora novih trendova u hrvatskom vinogradarstvu i vinarstvu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})