Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Crvi u Plodinama, štakor u Konzumu i opasne Römerquelle vode imaju zajednički uzrok: nepostojanje efikasne kontrole kvalitete

Skandali s higijenskom sigurnošću hrane preplavljuju Hrvatsku. Jučer smo izvijestili o štakoru pronađenom u Konzumovoj limenci graha. Prije par tjedana otkriveno ja da su Plodine danima na polici držale prastare torteline s pršutom u kojima su gmizali crvi. A svi vrlo dobro pamtimo skandal s vodama Römerquelle, koji je doveo do teških fizičkih ozljeda nekoliko ljudi; taj je slučaj samo donekle razjašnjen policijskom prijavom protiv vlasnice kafića čije su radnice sredstvo za čišćenje ulile u prazne bočice Römerquellea, pa te bočice ostavile u skladištu s bočicama punima vode.

U svim se ovim primjerima radi o težim ljudskim pogreškama u rukovanju prehrambenim proizvodima. Međutim, te su se pogreške ispravnim procedurama mogli na vrijeme prevenirati ili sanirati. U slučaju štakora u Konzumovu grahu, jasno je da proizvođač graha nije u svom pogonu osigurao minimalne sanitarne uvjete za sigurnu proizvodnju hrane. Sama trgovina ovdje nije mogla učiniti mnogo, jer je nemoguće provjeriti svaku zatvorenu limenku. Slučaj crva u Plodinama mnogo je gori, jer se mogao i morao spriječiti u supermarketu. Prvo, Plodine su danima na policama držale visoko osjetljivu hranu kojoj je istekao rok trajanja. To se ne smije dogoditi, ali se često događa.

Drugo, potpuno je nevjerojatno da ni jedan zaposlenik Plodina nije primijetio fizički vidljive crve u pakovanjima tortelina s pršutom. Taj propust pokazuje da radnike Plodina nije briga kakvu hranu prodaju, što može ukazivati i na loše odnose uprave i zaposlenika. Ali taj skandalozni previd sugerira da u Plodinama ne postoji efikasna procedura kontrole kvalitete proizvoda. Da ta procedura postoji, bilo bi gotovo nemoguće previdjeti i ignorirati crve koji gmižu po pakovanjima hrane na policama supermarketa.

Slučajevi trovanja Römerquelleovim vodama ne mogu se pak svesti samo na neodgovornu vlasnicu kafića na moru, zbog dva razloga. Prvo, i dalje nije razjašnjeno najopasnije trovanje Römerquelleom koje se dogodilo u drugom ugostiteljskom objektu mjesecima prije trovanja u riječkom kafiću, kao ni slučajevi lakših trovanja u Zagrebu o kojima je javno govorio dr. Rajko Ostojić. Drugo, kako je moguće da distributer koji je preuzimao neprodane boce Römerquellea s Krka, među kojima su bile i bočice napunjene deterdžentom, nije pregledao u kakvim su stanju te bočice prije ponovnog puštanja u distribuciju. Zar je zaista teško pregledati je li bočica koju ponovno puštate u prodaju originalno zatvorena ili je bila otvarana? I ovdje se radi o nepostojanju efikasnih procedura kontrole kvalitete.

Stalna i efikasna procedura interne kontrole kvalitete jedan je od preduvjeta sigurnosti prehrane. Ondje gdje ta procedura ne postoji ili ne funkcionira, događaju se crvi u tortelinima, štakori u konzervama i vode koje spaljuju probavni trakt.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})