Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BATAK OD SUTRA MIJENJA MENI Dimljena pačja prsa, nova pljeskavica i goveđa rebra mogli bi postati hitovi

Restoran s najviše gostiju u Hrvatskoj, koji posluje na osamnaest adresa, mijenja jelovnike znatno češće od niza manjih restorana kojima bi to trebalo biti jednostavnije. Batkov produkcijski tim koji je prilično strastven oko hrane, razumije ne samo sezone nego i činjenicu da su stalne promjene menija, uz široko prihvatljive cijene i standardiziranu kvalitetu, ključni element u privlačenju novih i zadržavanju stalnih gostiju.

Pa je Batak u proljeće krenuo s juhom od šparoga i šparogama na žaru, da bi poslije ove zelene sezonske injekcije od četvrtka 2. svibnja uveo nekoliko novih jela koja će na meniju ostati dulje vrijeme. Dimljena pačja prsa najvažnija su inovacija na Batkovu jelovniku, zato što taj tip jela ne spada u uobičajenu ponudu hrvatskih roštiljarni. Ovo fino, elegantno predjelo servirano s brusnicama i džemom od luka, vjerojatno je dovoljno veliko za dvoje i sigurno može funkcionirati kao tanjur za dijeljenje.

S druge strane, nova pljeskavica namjerni je povratak u rane Batkove dane: pljeskavica ima čak i retro ime, zove se Gurmanska, a uz govedinu sadrži nekoliko sireva i dvije vrste slanine, dimljenu i pečenu. Kad se tome doda i obvezna kuglica kajmaka, dolazimo do možda najzasitnijeg jela na Batkovu meniju. Razlike između elegantnih pačjih prsa i moćne testosteronske pljeskavice koja se poslužuje s ljutim pečenim feferonima i ljubičastim lukom, govori zapravo o stalnom gastronomskom stilskom kontrastu koji Batku osigurava veoma široku publiku.

Goveđe rebro, sporo kuhano preko noći pa zapečeno na roštilju, također spada u elemente osnovnog Batkova rukopisa prevedenog na višu tehničku razinu. Meso je prilično meko i veoma ukusno, a kućni BBQ umak gust i ljepljiv, baš kako treba. Ovo ogromno jelo, servirano s malim brdom mladih pečenih krumpira i polusušenih cherry rajčica, košta 16,90. eura. Odnos cijene, kvalitete i količine trebao bi Batkovo rebro učiniti bestselerom. Novi hamburger, koji će se prodavati pod imenom Burger Special, zaista je nov i poseban zbog tomina. Tomino je meki, izrazito kremasti pijemontski kravlji sir s herbalnim završetkom, koji voli visoke temperature.

Debela feta polurastopljenog tomina transformira i teksturu i okus Batkova burgera, no nama je najneobičnije, u dobrom smislu te riječi, što se bilo tko sjetio staviti toliko karakteran i na našem tržištu nepoznati sir u masovni proizvod poput burgera. Naposljetku, Batak na meni vraća lički škripavac, ali u grilanoj varijanti. Sir doista dolazi iz Ličko senjske županije, iz sirane Runolist u mjestu Krasno na Velebitu; sir zaista škripi pod zubima, ugodno je slan i poslije pečenja na roštilju zadržava čvrstu teksturu.

Osim kontinuiranih promjena menija, Batak redovito organizira mjesečne promocije vina. Batkovi će restorani u svibnju promovirati vrhunska vina Erdoro iz Mladine, najveće plešivičke vinarije. Bilo bi zgodno kad bi se u Mladininu ponudu u Batku uključio i Terra Falconis, veoma uspjeli, vibrantni pjenušac čije prvo punjenje još jednom pokazuje zašto je Plešivica najvažnije hrvatsko vinogorje za pjenušava vina proizvedena klasičnom metodom druge fermentacije u boci. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.