Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto su kalamate vjerojatno najukusnije crne masline na svijetu

Kalamata je, sasvim neprijeporno, najstarija maslina na svijetu. Kalamata je, naime, istovjetna maslini moria. A maslina moria ono je maslinovo drvo koje je prema grčkoj mitologiji božica Atena darovala starim Grcima, kako bi postala zaštitnica grada koji se nazvao Atena. Atena je izabrana za zaštitnicu Atene u natjecanju s Posejdonom, bogom mora i potresa, zato što su drevni Grci procijenili da je maslinovo drvo, moria koje im je Atena darovala dragocjenije od Posejdonovih poklona.

Atenina maslina na Akropoli

Masline, dakle, u Grčkoj postoje otkako postoji grčka civilizacija. Masline se, naravno, spominju i u Homerovim epovima Ilijadi i Odiseji. Te se masline, morie, danas zovu kalamon. A kalamate su masline sorte kalamon koje se uzgajaju na Peloponezu blizu grada Kalamata, koji je pak odigrao važnu ulogu u modernoj grčkoj povijesti jer se radilo o jednom od prvih grčkih gradova oslobođenih od otomanske vlasti.

Kalamate su, govoreći marketinškim rječnikom, brend istih onih maslina  koje je božica Atena darovala Atenjanima, i o kojima je pjevao Homer. Što je sve sjajno za njihovo promoviranje, ali ih ne čini najukusnijim maslinama ns svijetu. Evo što zapravo čini kalamate najukusnijim maslinama na svijetu. Prvo, riječ je o njihovoj jedinstvenoj, čvrsto mekoj, mesnoj teksturi, koja podsjeća na dobar biftek. Za superiornu teksturu kalamata zaslužan je i relativno mali postotak ulja u plodu. Premda se od kalamata proizvodi ulje, one su prije svega stolne masline. Drugo, kalamate imaju dosta specifičan, slatko pikantno gorki okus.

Kalamate su, naime, iznimno bogate polifenolima što znači da se i poslije procesa odgorčavanja dio polifenola zadržava u plodu, pa kalamate imaju ugodni blago gorki, distinktivni aftertaste. Treće, kalamate su gastronomski iznimno versatilne. Kalamate sjajno funkcioniraju zapečene na pizzi, ali i svježe, ako ih stavite na već pečenu pizzu: tada do izražaja dolazi njihova neusporediva tekstura. Kalamate su perfektne u umacima za pastu, jer njihov polifenolni aftertaste obogaćuje umake.

Kalamate su izvrsne na svim mogućim mesnim ili ribljim daskicama, jer teksturom i okusom mogu parirati i najsnažnijem pršutu, salami, srdelama ili inćunima. Osobito se dobro slažu s distinktivnim sirevima poput kozjih i ovčjih. Kalamate se u usporedbi s većinom drugih stolnih maslina doimaju kao šampanjac u usporedbi sa charmat pjenušcem: one doista čine kvalitativnu i stilsku razliku. Kalamata masline brenda Iliada u Hrvatskoj distribuiraju Fine masline, zagrebačka tvrtka koja se već dosta godina bavi uvozom i prodajom vrhunskih maslinarskih proizvoda. 

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s tvrtkom Fine masline

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.