Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rovinjski Kantinon upravo je uveo novi meni. Riblja daskica je izvrsna, a srdele na savor među najboljima u Istri

U subotu, između dvije obveze na Weekend Food Festivalu, ručali smo u velikoj konobi Kantinon na rovinjskoj rivi. Pokušali smo jesti na terasi, kraj mora, ali su nas jak vjetar, tmasti oblaci i glasna grmljavina otjerali u prostranu blagovaonicu. Kantinon je jedan od najvećih restorana u Rovinju. Zadnjih se godina Kantinon pokušava afirmirati kao konoba s vrlo lokalnom hranom, u čemu uglavnom uspijeva.

I novi meni pršti od lokalnih specijaliteta, premda, nažalost, nema kamenica iz Limskog kanala, udaljenog desetak kilometara od Rovinja. Glavna zvijezda novog Kantinonova jelovnika svakako je riblja daskica. Riblja daskica sastoji se od tartara od tune, tartara od brancina, ribarske pogače (zapravo se radi o prepečenoj focacci s inćunima, slatkim lukom i kaparima) salate od hobotnica i upravo fenomenalnih srdela na savor, koje su nam uljepšale dan.

Kantinonove masne srdele na savor na venecijanski, u ružičastom, slatko kiselom umaku, jedno su od najukusnijih narodnih tradicionalnih jela koja smo u zadnjih dvanaest mjeseci probali u Istri. Došli smo u napast da naručimo još jednu rundu. Srećom smo odoljeli, jer je hobotnica al forno s krumpirom i povrćem bila dovoljna za troje gladnih ljudi. Hobotnica, koja se ustvari dovršava u konvektomatu, mekana je poput telećeg filea, s vrlo snažnim okusom, i s odličnim, tanko rezanim, baš slasnim krumpirom.

Hobotnica nam je, međutim, bila drugi izbor. Htjeli smo ručati neku oboritu ribu, koja se u dvije kategorije kvalitete i cijene spominje na novom Kantinonovom meniju.U stvarnosti, međutim, u Kantinonu u subotu nije bilo ni jedne svježe ribe osim tovljenog brancina, što je smanjilo konačnu ocjenu. Ako već na meni, i to na novi meni, koji je krenuo prije par dana, stavite oboritu ribu, bilo bi lijepo da bar preko vikenda, kad ima dovoljno gostiju, doista nabavite neku svježu, divlju ribu.

Na kraju smo još naručili malo sira: Kantinonova selekcija sireva su subotu je obuhvaćala Kumparičku i Latusov Veli Jože, što nas je učinilo sretnima i zadovoljnima. Vinska karta nije loša, ali je posve pogrešno što na čaše toče samo jedan pjenušac, proizveden charmat metodom. Kantinon je predobar restoran da ne bi držao prave klasične pjenušce. Uz riblju daskicu pili smo finu Dobravčevu malvaziju Sonatu, a uz hobotnicu izvrsnu, sočnu Damjanićevu Borgonju.

Servis je entuzijastičan, ljubazan i uglavnom efikasan. Kantinon sigurno spada među bolje konobe na rovinjskom području, s ispravnim ideološkim usmjerenjem prema lokalnoj hrani, ali i sa solidnim prostorom za napredak. Vrlo ukusan i preobilan ručak za dvoje platili smo 132 eura.

KANTINON

Obala Alda Rismonda 18,  Rovinj

HRANA -4/5  VINA 3/5  SERVIS -4 /5  AMBIJENT -4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.