Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Kostadin Stefanović i dalje peče najbolje i najsočnije ćevape u Zagrebu

U kućici na uglu Savske i Slavonske na livadi okruženoj visokim žbunjem, već se petnaestak godina priprema najbolji roštilj u Zagrebu. Restoran se, zna se, zove Tvornica pljeskavica Kosta – Kod Koste. Dodatak Kod Koste postoji da bi se originalni Kosta razlikovao od dosta prosječne roštiljarne TPK u obližnjem Cvjetnom naselju.

U subotu, par minuta do dvanaest, prije početka servisa za ručak chef Kostadin Kosta Stefanović pio je kavu kraj bara i vidno dobro raspoložen šalio se s prvim gostima. U idućih sat vremena gospodin Stefanović obišao je sve stolove i pitao je li hrana ukusna. A hrana je, barem roštilj, bila uobičajeno odlična. Kosta je već davno postavio roštiljske standarde koje nitko u Zagrebu, iz raznih razloga, ne može ili ne želi pratiti.

tvornica-pljeskavica-kosta-restoran-zagreb

Prvo, Kostini ćevapi i pljeskavice mijese se ručno, od svježeg mesa. Gotovi ćevapi i pljeskavice se ne zamrzavaju. Drugo, u mljeveno meso ne dodaju se luk, češnjak ni bilo što drugo osim soli. Treće, esencijalno važno, Stefanović zna pogoditi optimalnu dozu dima na mesu: njegova jela s roštilja nisu prezadimljena, nemate osjećaj kao da jedete drveni ugljen nego osjećate aftertaste roštiljskog dima. Četvrto, kod Koste ćevapi nikad nisu prepečeni. Nisu ružičasti iznutra, ali svakako nisu prepečeni. Rezultat su najslasniji, najsočniji i najrahliji ćevapi u Zagrebu.

Važno je, također, dodati da Kostini ćevapi nisu neukusno veliki: porcija od deset ćevapa dovoljno je zasitna da ne trebate više ništa jesti cijeli dan, ali nije ogromna kao u Budweiseru i nekim drugim roštiljarnama. Kostinih deset ćevapa, moramo istaknuti, košta sedam eura, dok primjerice porcija od pet ćevapa u jednom splitskom shopping centru, gdje se meso servira na plastičnom pladnju, košta 8,8 eura.

Nažalost, neka druga jela Kod Koste jučer se nisu ni približila kvaliteti ćevapa. Šopska salata bila je sparušena do gnjecavosti, kao da je napravljena ujutro ili još gore kao da je ostala od prethodne večeri. Pečeni ljuti feferoni zapravo nisu bili ljuti nego tek pikantni, na razini osnovnog Tabasca, a nije nam jasno zašto Kosta uz ćevape ne servira ljubičasti luk koji se s roštiljem slaže mnogo bolje od žutog luka.

Lepinja je bila korektna, Kod Koste smo jučer, možda prvi put otkad ondje jedemo, uspjeli naručiti butelju zaista dobrog vina, kutjevačku single vineyard graševinu Vinkomir. Bilo bi zgodno da nabave i neku dobru visoko komercijalnu crnu butelju  poput Korlatova Syraha ili suhog Merlota ili Lagunine Terra Rosse. Konobar je bio ljubazan i profesionalan. Servis Kod Koste često je varirao, gosti su se katkad žalili na nepristojnost i aroganciju osoblja.

Nadamo se da se to trajno promijenilo. Roštiljarna Kostadiina Stefanovića usprkos pogreškama s prilozima pruža jako puno zadovoljstva za prilično malo novca.

TVORNICA PLJESKAVICA KOSTA – KOD KOSTE 

Savska 107/1, Zagreb

ROŠTILJ 4/5  PRILOZI UZ ROŠTILJ n/a  PIĆA -3/5  SERVIS -4/5,  AMBIJENT (terasa) +3/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.