Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U 2. Peronu, prototipu moderne istarske konobe, jeli smo perfektnu paštu sa šparogama i fiorentinu s istarskim krumpirom

 

2. Peron u četvrtak poslijepodne po nevjerojatno lijepom proljetnom vremenu, bio je izrazito živahan. Ugodnu terasu u hladu tek nekoliko metara od važne istarske željezničke pruge zaposjelo je nekoliko velikih društava, pa je atmosfera u restoranu bila na razini koja se može očekivati s veselim društvima.

Konoba očito ima veoma lojalnu publiku iz cijele Hrvatake, s obzirom kako da bilo riječ striktno o lokalcima. Zašto je to tako i kako je 2. Peron koji se nalazi u Cerovlju, izrazito malom mjestašcu toliko popularan da u četvrtak poslijepodne ima više-manje krcat restoran?  Uspio je spojiti sve bitne elemente koji se očekuju od boljih istarskih konoba. Restoran se naime vodi obiteljski, što je vrlo lako za primijetiti. Odmah kad smo došli draga konobarica, za koju pretpostavljamo kako je suvlasnica, na lokalnom dijalektu rekla je kako će nam odmah pronaći mjesto za dvoje, te nam zapravo dala do znanja kako se ovdje možemo osjećati kao kod kuće. Što nije najlakše za postići, a ponekad zna biti i fejkano.

Servis je jedan od najjačih aduta 2. Perona. Nadalje, 2. Peron ima kratku, ali jasnu vinsku kartu. Ona sadrži doslovno najbolje od Istre, od Santa Elisabette u raznim berbama, Claijevih klasika i susjeda restorana Matoševića, koji je za restoran napravio i poneku specijalnu etiketu. Sve navedeno po zaista pristojnim cijenama, koje neće spržiti budžet. Konoba tako uspješno negira uporne tvrdnje nekih ugostitelja iz Istre koji smatraju da njihovi lokali ne bi trebali imati buteljirana vina, već goste maltretiraju s rinfuzom, često nepitkom.

Najvažnije je navesti da 2. Peron zaista lijepo i uzorno kuha. Njegov je jelovnik sezonski, kad su u sezoni bijeli tartufi možda će ih biti u restoranu, neki put ima crnih tartufa, u sezoni šparoga drže divlje šparoge, a tu su dakako i ostale istarske posebnosti poput kobasica ili ombola. Naručili smo porciju pršuta od lokalnih svinja koji je, naravno, ručno rezan. Riječ je o zaista vrlo dobrom pršutu fine teksture, dok je kruh prošao mrvicu neprimjetno kao i maslinovo ulje kojem je nedostajalo nešto više karaktera.

Pašta sa šparogama je apsolutno briljirala u svojoj jednostavnosti. Domaća pašta, divlje šparoge i sasvim jednostavan i nježan umak na bazi maslaca. Doslovno ništa više nije potrebno da bi se proizveo jedan od najboljih jednostavnih tanjura tjestenine koji smo probali ove godine. Šparoge su dobile primjereni termički tretman, boja je doslovno prštala iz njih. Fiorentina je također bila na visokoj razini. Ona dolazi u zabavnom ritualu u kojem gosti sami mogu dodatno zapeći meso po želji, ili jednostavno održavati meso toplim.

Ali, 2. Peron poštuje i sve ostale rituale koji dolaze s crvenim mesom. Tanjuri su došli vreli, meso je posuto odličnom mješavinom krupne soli i crvenog papra koji su podigli okuse za nekoliko nota. Samo meso je na stol stiglo by the book. Tamosmeđe i lijepo zapečeno izvana i ružičasto crveno iznutra, gotovo polusirovo. Fiorentina je dakle bila školski pripremljena za robusniji komad mesa, koji se ne mora topiti u ustima. Uz meso su servirali doslovno perfektan istarski krumpir iz krušne peći, pečen s lukom i pancetom.

U 2. Peronu tehničke se pogreške baš i ne događaju, osim što bi kruh i maslionovo ulje trebali biti bolji, što nije teško promijeniti. 2. Peron nudi i pizze koje ćemo probati sljedeći put. Veliku količinu hrane i butelju Matoševićeve crne Grimalde, platili smo 120 eura. 

2.PERON

Cerovlje 6, Cerovlje

HRANA 4 VINO -4 SERVIS +4 AMBIJENT -4

VISA Inspire_logo_web copy

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.