Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PROLJEĆE U PARIZU Le Crillon je ultimativni uzor servisa pri točenju pića u hotelima s pet zvjezdica. Hrvatski bi hotelijeri morali učiti u Crillonu

Le Crillon na Place Concordeu, odmah pored zgrade američkog veleposlanstva, jedan je od najveličanstvenijih hotela palača na svijetu. Otkako se prije nekoliko godina ponovo otvorio poslije dugog preuređenja, Le Crillon je postao naše omiljeno mjesto za popodnevni šampanjac u centru Pariza. U Ritzu i Plazi Athenée pije se kasno  navečer, dok je suzdržano aristokratski Le Crillon idealan za popodnevnu pauzu između dvije izložbe.

crillon-vrt

Le Crillon je, također, upravo perfektan primjer servisa pića u hotelima s pravih pet zvjezdica, u što smo se i danas uvjerili. Poslije mediokritetskog ručka u L’Alsaceu zaželjeli smo se boljeg Pariza, pa smo prošetali do Le Crillona. U atriju nije bilo mjesta: dobro odjeveni Parižani i Amerikanci ispijali su popodnevni čaj i grickali kanapee s kavijarom. Glavni Crillonov bar nedjeljom se otvara tek u pet, a mi smo u hotel došli u četiri. I što je poduzela pametna hostesa Crillonova atrija?

Odvela nas je u Crillonovu slastičarnu Butterfly u kojoj je bilo par slobodnih stolova, i koja ima korektnu vinsku listu. U Butterflyu smo naručili sasvim ozbiljni Davauxov šampanjac Cuvée D.  Konobarica nas je pitala  hoćemo li probati neki od njihovih kolača, koji zaista izgledaju privlačno. Odbili smo, jer između ručka i JRE-ove svečane večere uistinu nismo htjeli jesti još nešto slatko. Pa nam je konobarica usred slastičarne donijela zdjelicu s četiri ili pet vrsta izvrsnih maslina.

Masline u slastičarni? Zašto ne, ako gost pije a ne želi deserte. Masline u slastičarni, skupa s vrhunskim šampanjcem koji se, naravno i obavezno, toči pred gostom, pokazuju kako izgleda servis u pravom hotelu s pet zvjezdica.

Kao i ponašanje hostese, koja nam je pronašla stol u slastičarni i u međuvremenu stigla još jednom doći do nas da bi pitala je li sve u redu (atrij Le Crillona i slastičarna udaljeni su pedesetak metara). E sada, poneki hrvatski hotelijeri i ugostitelji vjerojatno već viču kako se sve to može jer su cijene u Le Crillonu astronomske. Ali nisu.

Sobe jesu iznimno skupe, no čaša Cuvéea D košta 27 eura, što je samo euro više nego čaša bitno lošijeg šampanjca u jednom novom zagrebačkom hotelu s četiri zvjezdice, koji se ni iz najveće daljine ne može uspoređivati s Crillonom. Ljudi u Crillonu naprosto su profesionalci visokog hotelijerstva, kakvi kronično nedostaju hrvatskoj hotelskoj industriji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.