Prije više od mjesec dana na kušanju portfolija glasovite toskanske vinarije Sette Ponti održanom u zagrebačkoj vinoteci Wine & Friends, najviše nas je iznenadio vermentino Poggio al Lupo. Crna vina Sette Ponti dobro poznajemo; ona već dugi spadaju u uži vrh toskanske vinske proizvodnje. No, njihov vermentino Poggio al Lupo prvi smo put probali i odmah nas je zaintrigirao i šarmirao.
Vermentino je talijanska bijela sorta koja se uzgaja od Sardinije do Pijemonta, gdje je poznata pod imenom favorita. Vermentino raste i na Korzici; dapače, dugo se smatralo da potječe s Korzike, sve dok nije prilično nedvojbeno utvrđeno njegovo talijansko porijeklo. Važno je reći da u stručnoj vinskoj literaturi gotovo uvijek piše da je talijanski vermentino isto što i provansalski rolle, što međutim još nije znanstveno dokazano.
Vermentino najčešće daje hrskava, svježa, lakopitka vina. U pojedinim apelacijama poput sardinijskog DOCG-a Vermentino di Gallura, vermentino prerasta u bogata, velika južnjačka vina punog tijela. Vermentino Poggio al Lupo dolazi iz Maremme, dakle s obalne Toskane. Riječ je o vinu distinktivnog aromatskog profila, u kojem se miješaju citrusi, jabuke, kruške i naglašeni cvjetni i herbalni elementi. Poggio al Lupo istodobno je jako svjež i gotovo hrskav, ali i supstancijalan, s originalnim citrusno herbalnim, prilično intenzivnim okusom, neobičnim fenolnim umjereno gorkim završetkom netipičnim za sortu.
Poggio al Lupo možete piti na bazenu ili u bilo kojem klubu ili terasi kraj mora, i bit će vam lijepo. No, Poggio al Lupo puno je više od osvježavajućeg ljetnog vina. Poggio al Lupo izvrsno se slaže s divljim i vrtnim šparogama, rajčicama, medvjeđim lukom, manjim kozicama, carpacciom od bijele ribe, tempurom od povrća i kozica kao i s laganijim verzijama sushija i dim suma. Vermentino Poggio al Lupo, kao i druga vina kuće Sette Ponti, distribuira zagrebački Lu Ma Ekskluziv.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.