Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pjenušava početnica za novake i ponavljače: Što je šampanjac, što pjenušac, što je cava, što franciacorta a što prosecco? 

U četvrtak ujutro ljubazni menadžeri jednog velikog hrvatskog distributera jakih pića i vina zamolili su nas da širu publiku podsjetimo na temeljnu klasifikaciju pjenušavih vina; ljudima se, naime, dogodilo da je jedna marketinška agencija, u najboljoj namjeri i najvećem neznanju pjenušac koji oni distribuiraju pokušala prozvati šampanjcem. Sigurni smo da djelatnici te agencije nisu jedini Hrvati koji piju vino a ne razlikuju šampanjac od pjenušca. Evo, dakle, kratkog podsjetnika na osnovne definicije pjenušavih vina.

1. Što je šampanjac? 

Šampanjac je pjenušavo vino koje se proizvodi isključivo u francuskoj regiji Champagne. Ni jedno pjenušavo vino koje ne dolazi iz Champagne ne smije se zvati šampanjac. Ni jedno, nigdje i nikad. Šampanjac se proizvodi metodom druge fermentacije u boci. U Champagni je zasad dopušteno sedam sorti grožđa za šampanjac (ne računajući eksperimentalne) no više od 98 posto šampanjaca proizvodi se od chardonnaya, crnog pinota i pinot meuniera. Osim te tri sorte dopušteni su arbane, petit meslier, bijeli pinot i sivi pinot.

2. Što je pjenušac?

Pjenušac je vino s mjehurićima, koje se proizvodi prema tri glavne metode. Prva, šampanjska, tradicionalna ili klasična, zahtijeva da se druga fermentacija odvija u boci. Druga, Charmat-Martinotti, mnogo je brža jer se druga fermentacija odvija u velikim tankovima. Ta je metoda dobila ime po inženjerima koji su je izmislili. Ona omogućuje da se pjenušavo vino proizvede za par mjeseci, ali charmat pjenušci uopće se ne mogu uspoređivati s klasičnim pjenušcima a pogotovo ne sa šampanjcima. Riječ je o sasvim različitim proizvodima. Treća metoda svodi se na ubrizgavanje  CO2 u mirno vino. Takvi su pjenušci bezvrijedni i treba ih izbjegavati po svaku cijenu. Postoje još i rubne metode, poput ancestrale iz Limouxa u kojoj se proces nastanka mjehurića odvija u boci. Donedavno vrlo popularni pet nat pjenušci zapravo se baziraju na methode ancestrale.

3. Što je prosecco?

Prosecco je sjevernotalijansko pjenušavo vino koje se u više od 99 posto slučajeva proizvodi charmat metodom. Bijeli prosecco proizvodi se od sorte glera. Prosecco je uvjerljivo najprodavanije pjenušavo vino na svijetu, s više od pola milijarde boca godišnje.

3. Što je cava?

Cava je katalonsko pjenušavo vino koje se proizvodi isključivo klasičnom metodom, pretežno od lokalnih sorti.

4. Što je franciacorta?

Franciacorta je vinogorje u Lombardiji gdje se od 1960-tih proizvode neka od najboljih pjenušavih vina na svijetu, isključivo klasičnom metodom. Franciacorta se bazira na chardonnayu, bijelom pinotu i crnom pinotu.

5. Gdje se još proizvode vrhunski klasični pjenušci?

Prije svega u Engleskoj. Zatim u Kaliforniji, nekim dijelovima Australije (osobito u Tasmaniji ) i u Južnoafričkoj Republici.

U Francuskoj se posebno dobri pjenušci, osim u Champagni, proizvode u dolini Loire, Alsaceu, Burgundiji i Limouxu. U Italiji se jako dobri pjenušci proizvode u Trentu i na obroncima Etne.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.