Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OZBILJNO UPOZORENJE ZNANSTVENIKA Nastavimo li ovako, 70 posto slavnih vinskih regija uskoro će biti neprikladno za uzgoj loze 

Zaključak pregleda više do 200 studija o utjecaju klimatskih promjena na ugoj vinove loze je alarmantan. Znanstvenici upozoravaju da bi 70 posto poznatih svjetskih vinskih regija zbog promjene prosječnih temperatura zraka moglo postati neprikladno za proizvodnju grožđa. Čitave vinske regije u Kaliforniji, Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i Grčkoj mogle bi nestati ako planet prijeđe prag zagrijavanja od dva Celzijeva stupnja, prenosi Decanter. 

Fotografija/Mario Kučera

Prelistajte i downloadajte

Više članaka iz Vinskog izvještaja

“Za porast temperature iznad dva stupnja, 70 posto postojećih vinarskih regija moglo bi se suočiti sa značajnim rizicima,” navodi se u izvještaju u utorak objavljenom u časopisu Nature Reviews Earth & Environment. “Konkretno, 29 posto regija moglo bi iskusiti preekstremne klimatske uvjete za proizvodnju vrhunskog vina, dok će budućnost preostalih 41 posto ovisiti o učinkovitosti mjera prilagodbe.”a 

Prema podacima nadležnih službi Europske unije, današnja prosječna globalna temperatura je 1,52 stupnja viša od razdoblja prije industrijske revolucije. To povišenje izaziva snažne toplinske valove, teške suše i opasne oluje. Sve te promjene utječu na vinsku industriju, koja bilježi najniže prosječne prinose u vinogradima od 1961. 

Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV) smanjene urode pripisuje izravno vremenskim poremećajima, uključujući mraz, obilne kiše i sušu. Svi dosadašnji globalni pokušaji usporavanja klimatskih promjena pojedine su države opstruirale, zadnji je važniji pokušaj bio Parišk i sporazum iz 2015. koji je potpisalo 196 zemalja sa zajedničkim ciljem sprečavanja prosječnog porasta temperatura iznad dva stupnja u idnosu na predindustrijku razinu. Emisija stakleničkih plinova, koje se smatra najzaslužnijim za globalno zatopljenje i faktorom koji je najlakše brzo mijenjati, umjesto da se smanjuje povećava se oko 1 posto godišnje, a Zemlja je na putu da se već u ovom stoljeću zagrije za 2,9 stupnja. Nastave li se ovi trendovi, vinska industrija kakvu znamo u mnogim slavnim regijama mogla bi propasti. 

To bi moglo značiti loše vijesti za proizvođače u Kaliforniji, Francuskoj, Barossa, Stellenbosch, Mendoza i mnogim drugim regijama. 

Šest znanstvenika sa Sveučilišta u Bordeauxu i jedan sa Sveučilišta u Burgundiji analizirali su potencijalne učinke porasta temperatura.a Segmentirali su svaki kontinent i njegova vinorodna područja u makroregije definirane specifičnim klimatskim uvjetima. Zaključili su da u 49-70 posto područja postoji “znatan rizik od neprikladnosti”’.

“Oko 90 posto tradicionalnih vinskih regija u obalnim i nizinskim regijama Španjolske, Italije, Grčke i južne Kalifornije moglo bi biti u opasnosti od nestanka do kraja stoljeća zbog pretjerane suše i sve češćih toplinskih valova s ​​klimatskim promjenama,” upozorili su. Tvrde da proizvođači mogu reagirati prilagodbom sortimenta i eksperimentiranjem s novim podlogama, ali da ni to možda neće biti dovoljno za ekonomski održivu proizvodnju vina u određenim područjima. S druge strane, upravo bi klimatske promjene mogle stvoriti nove zvijezde vinske industrije. Porast temperatura olakšao bi uzgoj vinove loze u Velikoj Britaniji, na samom sjeveru Francuske u Washingtonu, Oregonu i Tasmaniji.

U istraživanju nedavno predstavljenom na kongresu Brda Home of Rebula u slovenskim Brdima, talijanski znanstvenik Giovanni Bigot pokazao je da klimatske promjene mogu podići kvalitetu vina i u toj slovenskoj regiji. U novom izdanju Vinskog izvještaja Kulta Plave Kamenice posvećenog važnosti vinogradarskih praksi u proizvodnji vina, apsolutno svi naši sugovornici upozorili su na posljedice klimatskih promjena i probleme s kojima se vinari zbog njih suočavaju u vinogradima. Postoji apsolutni konsenzus da će klimatske promjene biti faktor najveće promjene u hrvatskoj vinskoj industriji zadnjih sto godina i da će prioritet svake vinarije biti prilagodba promjenama klime.

“Na globalnoj razini, otprilike 25 posto sadašnjih vinskih regija moglo bi imati koristi od povećanja temperature ograničenog na 2 posto, a oko 26 posto će vjerojatno moći nastaviti sadašnju proizvodnju uz promjene u upravljanju vinogradima,” pišu stručnjaci iz Bordeauxa i Burgundije, “To implicira da se globalnog zatopljenje manje od dva stupnja može smatrati sigurnim pragom za više od polovice tradicionalnih vinograda.”

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.