Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

HIDDEN JE ZELEN KAO HULK Tartar biftek sadrži medvjeđi luk a odojak kremu od peršina 

Promjene u restoranima svojevrsni su dvosjekli mač. Neke od naših najdražih restorana voljeli bismo zamrznuti u prostoru i vremenu, kako bi uvijek ostali isti i držali naša najdraža jela. Međutim, restorani gotovo nikad nikad ne smiju biti dosadni i repetativni, te moraju konstantno inovirati kako bi iznova iznenadili svoju publiku. Takav nam je otprilike osjećaj svaki put kada Hidden propisno promijeni jelovnik koji dosljedno prati sezone i ponudu na tržnici.

S novim jelovnikom nema više fantastičnog vitello tonnata, ribljeg tartara na prženoj riži, bukovača u tempuri ili bilo kojeg od favorita publike. Sve je novo. Što je zapravo jedino ispravno. Novi jelovnik propisno je zelen, pa čak i neonski zelen, te izgleda fenomenalno već na papiru. Što je odlika dobrih gastronomskih bistroa. Hidden, riječki bistro Denija Srdoča i glavnog kuhara Željka Vukićevića, uistinu je često mijenjao svoje jelovnike, rotirao pojedina jela, u potpunosti ili djelomično, ali uvijek s jasnom vizijom i bez gubljenja fokusa: ponuditi najslasniju hranu koju je Rijeka dosad vidjela. I u tome je zapravo više puta, iznova uspio.

Novi, proljetni jelovnik možda je i najbolji dosad. Što stvarno puno govori. Juneći tartar pršti od boja i proljetnih okusa, ali je i višeslojan s teksturama. Hidden je od tartara odlučio napraviti podlogu za sezone i mikrosezone. Stoga na njega ide medvjeđi luk, gljive u sezoni, dehidrirani žumanjak te pržena tempura za hrskavost. Od običnog klasičnog jela do briljantnih sezonskih, poznatih, ali uzbudljivih okusa. Rillettes s patkom i svinjetinom nešto su slabijeg intenziteta, tanjur je prilično kreativan, s jako puno elemenata, od kojih je začudo najmanje dominirao hren, koji je bio nariban na salati. Pastrva je međutim doslovno briljirala. Riječ je o jelu koje je prezentacijski moderno, da bi se moglo posluživati u bilo kojem od europskih velegrada, a okusima je intenzivno a istovremeno nježno, što nije jednostavno za postići. Pastrva se kupa u umaku kefira, kapara i čilija s narančama, te postaje jedno od najboljih jela koje je kuhinja Hiddena izbacila. Definitivno najzabavnije. Pet od pet.

Među toplim predjelima, koji zapravo poprimaju oblik glavnih jela, najviše se istaknuo trgani odojak koji jasno iscrtava sadašnji fokus kuhinje. Domaća hrana blago zaigrana internacionalnim dodirima. Odojak s harissom i kremom od peršina, te čipsom i ukiseljenim rotkvicama, trebao bi postati instant hit te potencijalno jedno od najprodavanijih jela, dok god je na karti. Riblje fritule zasitno su i bogato jelo, s puno zabavnih elemenata, te na granici comfort fooda. Cvjetača u labnehu s izdašnom dozom za’atara, je genijalno malo jelo odnosno prilog kojeg se nismo mogli zasititi. Green riso pašta je solidna s mrvicu više smeđih nota nego zelenih, s obzirom kako je riječ o šparogama, raštici, kozjem siru i pršutu. Definitivno dobro jelo, ali mu je malo nedostajalo kako bi ipak ušao u favorite.

Desert u obliku neodoljivog sticky toffee pudinga ima vrlo intenzivne, ali ne preindustrijske šećerne okuse, što je divna promjena u odnosu na ostale restorane. Iako je iznova promijenjena, s domaćom hranom i internacionalnim dodirom, kuhinja Hiddena zapravo nikad nije izbacivala bolja, elaboriranija i autorska jela. Jelovnik je zapravo krcat, primamljiv i ambiciozan. Neka jela nismo uspjeli probati poput sipe i hobotnice, što ćemo ispraviti što prije. Neka smo uspjeli probati prije par tjedana poput fantastične pašte u obliku cavalleta s pestom i kobasicama. Hidden se mjenja, evoluira i dodatno učvršćuje svoju poziciju, kao jedan od najboljih hrvatskih i regionalnih bistroa. Vinska karta, najbolja od svih gastronomskih bistroa u Hrvatskoj, servis i ambijent usklađeni su s hranom. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.