Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZAGREBAČKI UGOSTITELJ Novi zakon traži da konobari daju državi skoro 60 posto napojnica, u najboljem slučaju 20 posto iznad dopuštenog iznosa. To je neodrživo

kartice-placanje-napojnice

Početkom godine na snagu su stupile nove zakonske odredbe o napojnicama u ugostiteljstvu, koje omogućuju ostavljanje napojnica na karticu. Međutim, u velikoj većini restorana napojnice se i dalje ne mogu ostavljati na kartici. Problem nije u softverskoj prilagodbi POS uređaja. Problem je u samom zakonu, koji napojnicu iznad određenog iznosa, a iznos je oko 3300 eura, tretira kao plaću.

Postoje dvije verzije tumačenja novih zakonskih odredbi o napojnicama. Službeno, na iznos veći od dopuštenog konobari moraju platiti 20 posto poreza. Međutim, prema interpretaciji o kojoj se zadnjih tjedana govori u ugostiteljskim krugovima, konobari na iznos veći od dopuštenog moraju platiti ista davanja kao na plaću. Evo što nam je jučer ispričao poznati zagrebački ugostitelj: “Novi je zakon nepravedan i opasan za ugostiteljstvo. Novi zakon u praksi nalaže da se svaka napojnica iznad godišnjeg iznosa koji je država odredila, zapravo tretira kao plaća.

To znači da od deset eura koje vi ostavite konobaru u mom restoranu, konobar na kraju dobije tek malo više od četiri eura. Ostalo ide državi. Ako takva praksa doista zaživi, ona će izazvati katastrofalne posljedice. U mojim restoranima konobari dobivaju 400 do 500 eura napojnica mjesečno. Oni, dakle, već za šest mjeseci dobiju dopušteni neoporezivi iznos napojnice, i onda im nove zakonske odredbe u idućih pola godine uzimaju skoro 60 posto napojnice. To je neodrživo. Konobari će očekivati da im vlasnik nadoknadi tih 60 posto. A ja to sigurno ne mogu, jer bi mi svi restorani završili u minusu. Čak i kad bi se radilo o 20 posto, to bi značilo da osoblje u drugoj polovici godine nakon što ispuni cenzus dobiva 20 manje nego dosad. Na to nitko neće pristati.

I što će se onda dogoditi? Bude li država uistinu inzistirala na fiskalizaciji svake napojnice i na oporezivanju napojnica iznad dopuštenog iznosa, konobari će otići raditi u druge djelatnosti. Ne u druge restorane jer je svugdje isto, nego u druge biznise,” tvrdi naš sugovornik, uspješni restorater s dugogodišnjim iskustvom.

Evo što je naš sugovornik odgovorio na pitanje o stvarnoj praksi u restoranima uslijed novih odredbi o napojnicama: “Sad smo u sivoj zoni. Gosti ostavljaju napojnice u gotovini, konobari ih zadržavaju i ne fiskaliziraju. To je realnost. Sve je zapravo isto kao lani, osim što smo svi natjerani da svakodnevno kršimo zakon. I tako će i ostati, ako se zakon ne promijeni. Rješenje je vrlo jednostavno. Napojnice zakonski treba definirati kao dar a ne kao plaću. Kad bi se napojnice definirale kao dar, svi ugostitelji odmah bi uveli ostavljanje napojnica na kartice,” zaključio je naš sugovornik, jedan od najuglednijih zagrebačkih ugostitelja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.