Početkom godine na snagu su stupile nove zakonske odredbe o napojnicama u ugostiteljstvu, koje omogućuju ostavljanje napojnica na karticu. Međutim, u velikoj većini restorana napojnice se i dalje ne mogu ostavljati na kartici. Problem nije u softverskoj prilagodbi POS uređaja. Problem je u samom zakonu, koji napojnicu iznad određenog iznosa, a iznos je oko 3300 eura, tretira kao plaću.
Postoje dvije verzije tumačenja novih zakonskih odredbi o napojnicama. Službeno, na iznos veći od dopuštenog konobari moraju platiti 20 posto poreza. Međutim, prema interpretaciji o kojoj se zadnjih tjedana govori u ugostiteljskim krugovima, konobari na iznos veći od dopuštenog moraju platiti ista davanja kao na plaću. Evo što nam je jučer ispričao poznati zagrebački ugostitelj: “Novi je zakon nepravedan i opasan za ugostiteljstvo. Novi zakon u praksi nalaže da se svaka napojnica iznad godišnjeg iznosa koji je država odredila, zapravo tretira kao plaća.
To znači da od deset eura koje vi ostavite konobaru u mom restoranu, konobar na kraju dobije tek malo više od četiri eura. Ostalo ide državi. Ako takva praksa doista zaživi, ona će izazvati katastrofalne posljedice. U mojim restoranima konobari dobivaju 400 do 500 eura napojnica mjesečno. Oni, dakle, već za šest mjeseci dobiju dopušteni neoporezivi iznos napojnice, i onda im nove zakonske odredbe u idućih pola godine uzimaju skoro 60 posto napojnice. To je neodrživo. Konobari će očekivati da im vlasnik nadoknadi tih 60 posto. A ja to sigurno ne mogu, jer bi mi svi restorani završili u minusu. Čak i kad bi se radilo o 20 posto, to bi značilo da osoblje u drugoj polovici godine nakon što ispuni cenzus dobiva 20 manje nego dosad. Na to nitko neće pristati.
I što će se onda dogoditi? Bude li država uistinu inzistirala na fiskalizaciji svake napojnice i na oporezivanju napojnica iznad dopuštenog iznosa, konobari će otići raditi u druge djelatnosti. Ne u druge restorane jer je svugdje isto, nego u druge biznise,” tvrdi naš sugovornik, uspješni restorater s dugogodišnjim iskustvom.
Evo što je naš sugovornik odgovorio na pitanje o stvarnoj praksi u restoranima uslijed novih odredbi o napojnicama: “Sad smo u sivoj zoni. Gosti ostavljaju napojnice u gotovini, konobari ih zadržavaju i ne fiskaliziraju. To je realnost. Sve je zapravo isto kao lani, osim što smo svi natjerani da svakodnevno kršimo zakon. I tako će i ostati, ako se zakon ne promijeni. Rješenje je vrlo jednostavno. Napojnice zakonski treba definirati kao dar a ne kao plaću. Kad bi se napojnice definirale kao dar, svi ugostitelji odmah bi uveli ostavljanje napojnica na kartice,” zaključio je naš sugovornik, jedan od najuglednijih zagrebačkih ugostitelja.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.