Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JUDGEMENT OF LONDON U čast Stevenu Spurrieru u Londonu će se 20. svibnja održati moderna globalna verzija povijesne Pariške presude

Pariška presuda bio je događaj koji je definirao današnju svjetsku vinsku scenu. Trgovac vinima Steven Spurrier 1976. u Parizu je okupio neke od najvećih vinskih stručnjaka toga vremena na blind tasting na kojemu su se suočila najveća europska vina s novim igračima iz Amerike.

Na potpuni šok vinskog svijeta, kalifornijska vina Stag’s Leap i Chateau Montelena potukli su najbolje bordeauxe i burgundce. Tako je vinska publika otkrila Novi svijet i odnos snaga se zauvijek promijenio. Zauvijek treba i pamtiti da je chardonnay Chateaua Montelena koji je pobijedio cijelu burgundsku elitu tada radio naš Miljenko Grgić, koji je kasnije osnovao cijenjenu vinariju Grgich Hills. Steve Spurrier Pariškom si je presudom osigurao vizionarski status i vinskom svijetu, koji je s puno energije, stila i radosti opravdavao sve do smrti prije nekoliko godina. 

Sada, u čast Spurrieru, London Wine Fair 20. svibnja priređuje Judgment of London, Londonsku presudu na kojoj će se suočiti vina puno šireg dijapazona nego 1976. Organizatori kažu da će nova presuda biti “značajno unapređena i modernizirana verzija povijesnog kušanja, koja će pokazati dubinu i zrelost današnjeg vinskog tržišta.”  

Steven Spurrier

Umjesto bordeauxa, burgundaca i kalifornijskih vinarija Novog svijeta, u Londonu će snage odmjeriti europska vina i vina Ostatka svijeta, što bi prema najavama trebalo osigurati “puno realniji benchmarking” kvalitete vina 100 godina nakon što je vinsko tržište u Parizu potreseno do srži. Londonsku presudu vodit će Master Sommelier Ronan Dayburn, direktor Court of Master Sommeliers, vrhovne svjetske institucije za licenciranje sommeliera, i Master of Wine Sarah Abbott iz Grupe Swirl Wine. U ocjenjivanju će sudjelovati 20 sudaca, sommeliera i vinskih kritičara, a kušanje će se održati u privatnoj sali Kensington Olympie.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.