Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EU želi značajno ograničiti uvoz ukrajinske piletine i žitarica kako bi zaštitila poljoprivrednike

ukrajina-zito

Članice Europske unije pristale su ponovno otvoriti pregovore s Europskim parlamentom o zaštiti od poremećaja tržišta uoči skorog isteka ratnih trgovinskih povlastica koje je EU dala Ukrajini, piše Euractiv. U srijedu je vijeće članica odlučilo ponovno pregovarati o produljenju trgovinske liberalizacije s Ukrajinom do lipnja 2025, jer se nekoliko država usprotivilo prošlotjednom dogovoru postignutom sa zastupnicima Europskog parlamenta.

Europska unija 2022. je uvela takozvane autonomne trgovinske mjere Ukrajini kako bi joj pomogla nakon ruske invazije. Te mjere koje olakšavaju Ukrajini izvoz u EU bez carine i trgovinskih prepreka, ističu u lipnju. Kao što znamo, poljoprivrednici u cijeloj Europskoj uniji žestoko prosvjeduju protiv nelojalne konkurencija koja im je tako stvorena. Posebno glasno u EU su se pobunili ukrajinski susjedi  Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Slovačka, čiji predstavnici tvrde da im tržišta preplavljuju jeftini ukrajinski poljoprivredni proizvodi.

Zato su se predstavnici članica u Vijeću EU i zastupnici u Europarlamentu dogovorili da 20. ožujka prošire popis ukrajinskih proizvoda koje smatraju “osjetljivima”.  Ti proizovdi uključuju piletinu i drugu perad,  jaja, šećer, zob, kukuruz, krupicu i med. Najavili su da će poveća li se uvoz iznad prosjeka 2022-23 automatski dizati zaštitne mjere.  

Skupina članica koju predvode Francuska i Poljska, smatra da su te automatske mjere preslabe da bi zaštitile poljoprivrednice u EU i uspjela je progurati dodatna ograničenja uvoza. To uglavnom znači da bi članice sada prosjek uvoza mogle računati za dulje razdoblje, od druge polovice 2021. do lani što bi ga značajno smanjilo. 

Najžešća je pozicija Poljske, čiji su poljoprivrednici nedavno blokirali granicu s Ukrajinom. Poljaci tvrde da oni najskuplje plaćaju pomoć koju EU preko trgovinskih povlastica daje Ukrajini i da neće pristati na kompromise.  Poljska je u rujnu uvela i jednostranu zabranu na uvoz ukrajinske poljoprivredne robe, koja je još na snazi. Iako ih Europska komsija stalno upozorava da ukinu zabranu, Poljaci to odbijaju i ne žele raspravljati o mogućnostima. Zabrane su uvele i Mađarska i Slovačka, što smanjuje mogućnosti u pregovorima o nastavku mjera, a vrijeme brzo istječe.  

Da bi smirila poljoprivrednike i dodatno otežala financiranje ruske invazije na Ukrajinu, Europska komisija najavila je povećanje carina na uvoz ruskih i bjeloruskih žitarica i uljarica, potez koji već dugo traže baltičke države, a odnedavno i Češka i Poljska.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.