Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Stonu se 27. travnja održava prvi radikalni festival prirodnih vina GrapeSton, kuhaju Šakota, Košir i Pintar

U Stonu će se 27. travnja održati prvo izdanje GrapeStona, novog hrvatskog festivala posvećenog prirodnim vinima. GrapeSton se od sličnih manifestacija dosad održanih u Hrvatskoj razlikuje po kriterijima. Na festivalu će nastupiti samo groweri iz Hrvatske i Slovenije, vinari koji najmanje 50 posto grožđa za svoja vina uzgajaju sami, u organskom ili biodinamičkom režimu.

Među najavljenim vinarima su Križ, Miloš, Piquentum, Delusional, Sontacchi, Klinec, Keltis, Tomac, Šember, Štekar i drugi, dok će s namirnicama iz lokalnih vrtova i OPG-ova kuhati Tvrtko Šakota, Luka Košir i Jakob Pintar.  GrapeSton je ideološki i sadržajno precizno koncipiran festival koj promovira neintervencionističke i napredne ekološke pristupe u vinarstvu i vinogradarstvu, odnosno definiciju vina kao proizvoda vinograda i terroira a ne tehnologije ili ljudske intervencije.

Posebnu pažnju GrapeSton je posvetio malim i manje poznatim vinarima čije prakse se uklapaju u ovaj vrijednosni okvir. Nastup slovenskih vinara rezultat je suradnje hrvatskih organizatora koje predvodi jedan od utemeljitelja Cogito Coffee i Sala Matija Powlison Belković, s festivalom Vndima 23 iz Goriških brda. Sve detalje o GrapeStonu možete pronaći OVDJE.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.