Priča o Zijavici postala je javna prije pet ili šest godina. Stiven Vunić, chef i vlasnik ribljeg bistroa na plaži u Mošćeničkoj Dragi poslije samo nekoliko pojavljivanja u medijima brzo je i trajno šarmirao hrvatsku gastronomsku publiku.
Pred Zijavicom se tijekom ljeta redovito stvaraju redovi, a gotovo se nitko nikad nije žalio na kvalitetu Vunićeva kuhanja i sastojaka koje koristi.
Vunićeva kulinarska načela vrlo su čvrsta: ona se svode na što svježiju ribu, rakove i školjke, obrađene sofisticirano ali nenametljivo kako bi se elegantno i ekspresivno istaknuli prirodni okusi sastojaka s kojima Vunić radi.
Zijavica je u međuvremenu ušla u JRE, dok je gospodin Vunić postao jedan do najpopularnijih hrvatskih chefova. Stiven Vunić u utorak navečer gostuje u zagrebačkom Maredu. Radi se o najatraktivnijem gastronomskom događaju ovoga tjedna u Zagrebu.
Chef Vunić u Maredu priprema petoslijedni meni, koji počinje carpacciom od bijele ribe s mentom i graškom. Slijede srdele s dimljenom ciklom: srdele hvala Bogu spadaju među Vunićeve najdraže ribe.
Treći se slijed bazira na jednom od Vunićevih (i naših favorita); Vunićeva trilja u Maredu servirat će se s bademima i brokulom.
Iduće glavno jelo bit će hobotnica s celerom, dok će se za desert poslužiti zadnji pogled na zimu: tostirana bundeva sa sorbetom od bijelog vina. Pravog proljetnog voća ionako nema, a ozbiljnim chefovima bezokusne jagode iz supermarketa nisu osobiti izazov kao ni simbol Uskrsa i proljeća.
Uz desert će se točiti vrlo luksuzni Grahamov 30 godišnji tawny port. Ovo je, koliko znamo, prvi slučaj da se kraljevski Grahamov tawny toči u wine pairingu, bilo gdje u Hrvatskoj.
Zijavičina večera u Maredu košta 70 eura, bez vina.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.