Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jeste li znali da nemate pojma što kupujete? Hrvatski zakon ne traži da se na prehrambenim proizvodima navede ime proizvođača ni zemlja porijekla hrane

supermarket

Velika škrtica, vjerojatno najkorisnija rubrika Jutarnjeg lista, upravo je otkrila još jedan dosta nevjerojatan skandal.

Velika škrtica primijetila je da na puno prehrambenih proizvoda koji se prodaju u supermarketima i drugim dućanima, ne piše ime proizvođača kao ni zemlja porijekla.

Na svakoj etiketi bilo čega što se jede mora pisati sastav proizvoda. Na etiketama moraju pisati nutricionističke informacije o proizvodu; uskoro će i vinske etikete sadržavati broj kalorija, nemojte se prepasti kad vidite.

Alietikete prehrambenih proizvoda ne moraju sadržavati informaciju o tome koja je tvrtka proizvela određeni proizvod niti u kojoj je zemlji taj proizvod proizveden.

Velika škrtica tražila je pojašnjene u Ministarstvu poljoprivrede, koje je Jutarnjem listu doslovno odgovorilo da na etiketi mora biti potpisana tvrtka koja preuzima odgovornost za sastav određenog proizvoda, ali to ne mora biti sam proizvođač nego, recimo, uvoznik, distributer ili bilo tko tko stavlja pojedini proizvod u promet.

Isto tako, na proizvodu zaista ne mora pisati gdje je proizveden nego je dovoljno da piše “proizvedeno u EU”, što može, kako znamo, biti Rumunjska ali i Francuska.

Ova je zakonska procedura potpuno sramotna i nepravedna prema potrošačima. Ona, doduše, nije izmišljena u Hrvatskoj nego u zapadnim zemljama, koje su tom procedurom među ostalim odlučile prikrivati suradnju velikih lanaca supermarketa s velikim tvornicama hrane.

Jer, što bi potrošač mogao pomisliti kad bi na Lidlovim čokoladama pročitao da su zapravo proizvedene u Nestleovim tvornicama čokolade, premda su znatno jeftinije od veoma sličnih Nestleovih čokolada.

Prikrivanje stvarnog proizvođača samo je jedan element ove neviđene, dugogodišnje legalne prevare potrošača.

Proizvedeno u EU još je gori slučaj. Što da radite s maslinovim uljem koje ima hrvatsku ili talijansku etiketu, a na kojem piše samo Proizvedeno u EU?

Dolazi i li to ulje iz grčkih ili španjolskih viškova? Ili, još gore, je li samo pakirano u Grčkoj, Španjolskoj ili Italiji dok se u stvari radi o kontrabandi iz Tunisa i Alžira, koja je preko članica EU došla i na naše police.

Sadašnje zakonsko reguliranje označavanja proizvođača hrane i porijekla hrane nije ništa drugo nego okvir za kolosalnu, multinacionalnu prevaru.

Srećom, ove odredbe vrijede samo za već zapakiranu hranu. Kupujete li hranu koja nije zapakirana, dakle svježe meso u mesnici, svježu ribu u ribarnici ili suho meso u mesnici koje se reže pred vama, na toj hrani mora pisati barem zemlja porijekla, a često piše i naziv stvarnog proizvođača.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.