Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

USKRS NA KULTU Bisque od škampa s temeljcem od škampa raskošan je i originalan uvod u uskrsni ručak

Bisque je klasična gusta i glatka francuska juha od rakova. Ime dolazi od Biskajskog zaljeva, koji Francuska dijeli sa Španjolskom. Na obalama Biskajskog zaljeva uglavnom žive Baski. Baskija se na baskijskom jeziku, različitom od svih drugih jezika, kaže Biskaia. Zanimljivo je, međutim, da bisque nije ušao u baskijske gastronomske kanone , nego se iz francuske gastronomije proširio drugdje u Europu i svijet. 

Ova raskošna juha zadnjih se godina, srećom, sve češće javlja i na menijima hrvatskih restorana. Naš recept za bisque pojačali smo već gotovim temeljcem od škampa koji proizvodi Fisherija.

Riječ je o dosad najambicioznijem Fisherijinom proizvodu, koji doista postiže koncentraciju i duboki okus ručno napravljenog temeljca. Fisherija, naime u svom redovitom asortimanu prodaje zamrznute repove jadranskih škampa. Kako ne bi bacali ljuske, u Fisheriji su prije par mjeseci odlučili pripremati temeljac od škampa. Rezultat kvalitetom i autentičnošću  nadmašuje 95 posto proizvoda hrvatske prehrambene industrije. Evo malo kompliciranijeg recepta za bisque sa škampima s temeljcem od škampa za četvero. 

Bisque od škampa

Sastojci 

  • 1 ljubičasti luk
  • 1/3 komorača
  • 1/2 poriluka
  • 1 stabljika celera
  • 2-3 do sušena bird s eye čilija
  • 8 srednje velikih škampa
  • 0,5 dl konjaka i
  • 2 dl bijelog vina
  • 900 ml Fisherijonog temeljca od škampa (dva paketa) 
  • slatko vrhnje
  • kockice maslaca
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • dalmatinski limun

Prvo očistite škampe, repove vratite u hladnjak. Nasjeckajte luk, poriluk, celer i komorač. Dinstajte na maslinovu ulju, posolite.

Kad povrće omekša dodajte ljušture škampa, popaprite, dodajte mrvljeni čili pa dinstajte još desetak minuta na srednje jakoj vatri. Zalijte konjakom i kuhajte dok ne ispari. Zalijte bijelim vinom i kuhajte dok djelomično ne ispari, pa dodajte pire od rajčica i prokuhajte par minuta da bi izgubio onu neugodnu metalnu primjesu u okusu. Zalijte temeljcem od škampa. Kuhajte na srednjoj vatri još dvadesetak minuta.

Protisnite i procijedite. Dodaje malo slatkog vrhnja, zavrijte (pazite na temperaturu) i pustite da se reducira do željenog stupnja gustoće: bisque mora biti gust, ali bisque je ipak juha a ne umak.

Pustite da se ohladi, a zatim bisque stavite u blender kako biste dobili posve glatku, baršunastu teksturu. Vratite u rajnglu, lagano zagrijte , ubacite repove škampa, umiješajte par kockica maslaca i iscijedite pola limuna. 

Servirajte u što dubljim tanjurima, s jako dobrim sourdough kruhom.

Vinska preporuka bogata, odležana malvazija poput Kozlovićeve Santa Lucie, Pilatove Malvazije sur Lie i Cattunarove Colline, ili klasični grk poput Bire, Zure i Madirazzina Heraklesa sur Lie 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.