Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UN UPOZORAVA IZRAEL Namjerno izgladnjivanje ljudi je ratni zločin, odmah počnite puštati hranu u Gazu

Izraelske blokade ulaska humanitarne pomoći, prvenstveno pošiljki hrane u Gazu, mogle bi biti proglašene ratnim zločinom počinjenim namjernim izgladnjivanjem stanovništva, objavio je visoki pojerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Türk.

Izjavu je dao nakon što je Bijela kuća pozvala Izrael da omogući neometani ulaz hrane i ostale pomoći u pojas Gaze.  Razmjeri gladi u Gazi su katastrofalni, prema podacima UN-a riječ je o najgoroj situaciji otkad se ovakve katastrofe službeno mjere. Američki predsjednik Joe Biden je “duboko zabrinut” ali na terenu nema pomaka. “Izgladnjivanje se ovdje koristi kao metoda ratovanja,” tvrdi UN-ov povjerenik Türk.

UN je po ovom pitanju povukao i proceduralni potez. Glavni tajnik UN-a u ponedjeljak je nestašice hrane u Gazi proglasio “u potpunosti izazvanima ljudskim faktorom” i objavljeno je izvješće Integrirane klasifikacije faze sigurnosti hrane (IPC), međunarodnog standarda za mjerenje prehrambenih kriza, u kojem se javnost alarmira da će Gazu uskoro poharati katastrofalna glad ako Izrael ne oslobodi prolaz pomoći. “Razmjeri stalnih izraelskih restrikcija skupa s načinom na koji ratuje, mogu dovesti do toga da izgladnjivanje postane metoda ratovanja, a to je onda ratni zločin.” rekao je Volker Türk. 

Dok humanitarne agencije krive Izrael za blokadu Gaze, vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kaže da zapravo olakšava prolaz pomoći i da su UN i humanitarne skupine krivi za sve probleme oko dostave i isporuke hrane. “Izrael je kao okupacijska sila obvezan osigurati opskrbu hranom i medicinsku skrb stanovništvu u skladu s njihovim potrebama i olakšati rad humanitarnih organizacija za isporuku pomoći”, poručio je Türk, koji tvrdi da se katastrofa može brzo spriječiti upravo zato što je namjerno izazvana.”Svi, a posebno oni koji imaju neki utjecaj, moraju inzistirati na tome da Izrael omogući nesmetan ulazak i distribuciju humanitarne pomoći i komercijalne robe kako bi se zaustavilo gladovanje i izbjegao svaki rizik od gladi.”

Propuštanje pomoći u Gazu ključna je konfliktna točka između američke administracije i Benjamina Netanyahua. Amerika i druge zemlje pomoć u Gazu dopremaju iz zraka i pregovaraju o otvaranju pomorskog puta s Cipra, jer sve kopnene rute, koje su najefikasnije, trenutno kontrolira Izrael. UN-ovim apelima pridružili su se i Oxfam America i Human Rights Watch, zajedničkim memorandumom s detaljima o navodnim izraelskim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava uključujući i opstrukciju pomoći, koji su poslali Joeu Bidenu i pozvali ga da prestane isporučivati oružje Izraelu. Na sjeveru Gaze ostalo je još oko 300 tisuća Palestinaca koji nemaju hrane ni lijekova i svakoga dana pokušavaju preživjeti bombardiranja. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.