Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Splitu je počeo Concours Mondial de Bruxelles Rosé, najveće svjetsko ocjenjivanje ružičastih vina. Pobjednike ćemo znati 28. ožujka

U splitskom hotelu Amphora u srijedu se okupilo 57 ocjenjivača iz cijeloga svijeta (Hrvatsku predstavlja sudac Saša Špiranec). Počeo je ovogodišnji Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session. Concours Mondial de Bruxelles, najveći svjetski stručni vinski tasting uz Decanterove Svjetske vinske nagrade i International Wine Challenge, podijeljen je na četiri segmenta. Nakon lanjskog ocjenjivanja mirnih crnih i bijelih vina u Poreču, vratio se u Hrvatsku, ovoga puta na ocjenjivanje ružičastih vina u Split.

Na ovogodišnje ocjenjivanje rosea poslano je više od 1200 uzoraka iz cijeloga svijeta. Samo iz Hrvatske poslana su 33 vina. Na svečanom otvorenju suce i predstavnike vinskih udruga pozdravili su direktor natjecanja Thomas Costenoble i direktorica domaćina ocjenjivanja Udruženja Vino Dalmacije, cijenjena vinarka Monika Prović. Poseban gost na ovogodišnjem ocjenjivanju je direktor kompanije Vinopres Quentin Havaux. Vinopres je vlasnik Concours Mondial de Bruxelles.

Pristunima se obratila i predstavnica Ministarstva poljoprivrede, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić koja je poručila da je “Ministarstvo poljoprivrede posebno ponosno na hrvatsko vinogradarstvo, ali i na ovakav vid promocije Hrvatske kao destinacije. 

Concours Mondial de Bruxelles pokrenut je 1994. a od 2006. svake se godine održava u drugoj državi. Ovako masovan etablirani događaj sigurno je dobra promocija za Dalmaciju kao vinsku destinaciju. Dalmatinsko se vinarstvo sa srednjom i mlađom generacijom vinara ubrzano modernizira i usmjerava prema visokim vrijednostima suvremenog vinogradarstva, revitalizaciji starih sorti, istraživanju terroira i novih položaja i proizvodnji visoko kvalitetnih, autentičnih vina s nekoliko novih otkrića gotovo svake sezone.

Tako bogata, karakterna, vibrantna vinska regija s doslovno tisućljetnom tradicijom morala bi se što prije ucrtati na vinsku kartu svijeta, jer upravo prolazi niz promjena, od klimatskih do društvenih i pada površine vinograda, koji zahtijevaju golemi angažman za budućnost. Sve veća aktivnost Udruženja Vina Dalmacije budi stanoviti optimizam. Osim toga, Dalmacija je, kao i druge vinske regije, zadnjih godina značajno povećala proizvodnju rosea (opola) u raznim stilovima. Tijekom trodnevnog ocjenjivanja suci, sommelieri i vinski novinari koji su doputovali u Split moći će posjetiti vinarije i vinograde na Hvaru, Pelješcu, Komarni i u Dubrovniku. Rezultati ocjenjivanja rosea na Concours Mondial de Bruxelles bit će objavljeni 28. ožujka.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.