Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jučerašnji ručak u Bota Šare pokazuje zašto je taj riblji restoran stalno pun. Baš kao i Zlatna školjka

Zagreb je davne 1990. imao najmanje petnaestak ribljih restorana, što državnih što privatnih: Kornati, Rovinj, Korčula, Split, Hipodrom, Babilon, As, Bijeli koralj i Jadran samo su neki kojih se i sada živo sjećamo. U proteklih dvadesetak godina, od zatvaranja Dubravkinog puta Zdravka Perčina, riblji su restorani u Zagrebu postali rijetkost. Zamijenili su ih restorani šire definicije koji povremeno ili stalno drže svježu ribu, poput Balona, Zelendvora, Mana, Baltazara ili Carpaccia.

U Zagrebu, ustvari, danas radi tek četiri ili pet specijaliziranih ribljih restorana. Barem dva, Bota Šare (bivši Jadran) i Zlatna školjka rade iznimno uspješno, što znamo jer kraj oba lokala prolazimo gotovo svakodnevno. Jučer smo se u Bota Šare još jednom uvjerili zašto su specijalizirani riblji restorani prepuni. Ručali smo odlične malostonske kamenice koje su sada na vrhuncu sezone, genijalne frigane bebi lignje i preukusne male sipe s gradela. Prilično dugo u Zagrebu nismo jeli tako jednostavnu a baš spektakularno ukusnu hranu.

Bota Šare, kao i Zlatna školjka, pokazuje u čemu je ključ uspjeha većine dobrih ribljih restorana: u dobrom svježem materijalu koji se priprema krajnje jednostavno, s poštovanjem prema sastojcima. Jer ako niste talentirani, kompetentni i maštoviti kao Hrvoje Zirojević, David Skoko ili Braco Sanjin, nema smisla ni da pokušate chefovski kuhati ribu, rakove i školjke. Puno je pametnije i ukusnije kad ih pripremite sasvim jednostavno, bez tehničkih pogrešaka.

Zanimljivo je da ni cijene u preostalim zagrebačkim ribljim restoranima nisu pretjerane. Jedna sirova kamenica u Bota Šare košta tri eura, što je dvostruko jeftinije nego u nekim restoranima u centru grada gdje se kamenice prodaju za šest ili šest i pol eura. Oborita riba jest skupa, 75 do 80 eura za kilogram što je dvostruko više nego na tržnicama, no mekušci se prodaju za dosta povoljnu cijenu. Dvanaest kamenica i veliki oval izvrsnih lignjica i sipa uz butelju Korakova Rizlinga, platili smo 125 eura.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.