Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Barceló Organic Ron definitivno je najpovoljniji rum visoke kvalitete koji možete kupiti u Hrvatskoj

Premiumizacija jakih alkoholnih pića već je cijelo desetljeće stvarnost  sektora, a lockdown je taj trend drastično ubrzao. Kategorije poput tequila do prije nekoliko godina bile su gotovo nezamislive kao premium proizvodi, osim nekoliko izdvojenih brandova. Rumovi su pak bili jasno podijeljeni na premium i budget brandove.

Danas svjedočimo da u premium ulaze u gotovo svi brandovi, bez iznimke. Dio analitičara smatra da taj trend ide prema kraju o čemu smo nedavno o pisali, no većina ipak misli da je premiumizacija jedina održiva budućnost.

Premium brand sam po sebi, međutim, ne znači nužno i premium kvalitetu. Nerijetko je taj pojam samo marketinška oznaka, alibi za podiznje cijena, uz dakako dužno poštovanje prema velikom broju brandova čija premiumizacija etiketa doista slijedi i premiumizaciju kvalitete. U tom oceanu visokih cijena  sve je teže pronaći etiketu prihvatljive cijene i ozbiljne kvalitete. Danas nam jednostavno nedostaje takvih pića.

Ipak, uspjeli smo pronaći upravo jednu takvu. Vrlo pristupačan brand i etiketu ozbiljne kvalitete koja podjednako dobro funkcionira kao ulazni rum za upoznavanje jakih pića i sjajni svakodnevni rum za ozbiljnije ljubitelje. Riječ je o Barceló Organic Ron Dominicanu,  karipskom rumu iz Dominikanske Republike.

Na prvu smo bili skeptični prema oznaci Organic, poučeni sve češćom zlouporabom i olakim označavanjem sve većeg broja proizvoda kao “organskih” i “krafterskih.” Na našu veliku radost sumnje nisu bile opravdane. Doista se radi ne samo o certificiranom organskom rumu nego i sjajnom piću ugodno balansiranih nota zrelih bresaka, karameliziranih višanja, svježeg kakaa i duhana, uz note kreme od vanilije i tostiranog karamelastog drveta. Tekstura je solidna, uljasta i postojanog srednjeg tijela, a dojam slatkastih aroma u stvarnosti je podržan relativno suhim rumom s vrlo niskom razinom dodanih šećera, što nadasve cijenimo i pozdravljamo.

Jest, sumnju nam je na prvu izazvala i za ozbiljne rumove prilično niska jakost od 37,5% alk./vol, ali doista, u Barceló Organic ta jakost nimalo ne šteti ni teksturi ni izražajnosti aroma. Barceló nas je zapravo podsjetio na neke old school rumove kakve odavno nismo imali u čaši. Ne zaboravimo i stvarno sjajnu cijenu od 23,99 eura, koja je vrlo ugodno i pozitivno otkriće.

Barceló Ron osnovao je još 1930. godine Julián Barceló, tada tek 26-godišnji španjolski poduzetnik koji je svoju rodnu adresu zamijenio Dominikanskom Republikom s druge strane Atlantika. Barceló je danas jedan od većih proizvođača koji glavninu destilata proizvodi u kolonama stvarajući lagane rumove kakve smo nekada običavali nazivati španjolskim stilom, u ovom slučaju i dalje vrlo iznenađujuće kompleksne, bogate aromatike.

Zanimljivost je što je destilerija i vlasnik velikih plantaža šećerne trske pa ima privileguju proizvoditi rum od svježeg soka trske (a ne od melase) koji donosi bogate cvjetne i herbalne note. Svježi sok koriste primjerice i slavni Rhum Agricole s Martinika i Gvadalupea.

Za Organic izdanje Barceló koristi trsku s izolirane plantaže koju su za organsku proizvodnju pripremali punih deset godina. Kako bi se održao kontrolirani status službeno certificirane organske proizvodnje, proces koji uključuje i destilaciju počinje s ograničenom serijom isključivo nakon godišnjeg održavanja i pročišćavanja čitave destilerije.

Dozrijevanje je pak isključivo u novim “virgin” bačvama od američkog hrasta, dakle čitava proizvodnja se odvija u dosljednim uvjetima. Čak su i boce i etikete organski certificirane. Inače, čitava Barceló destilerija je i ugljično neutralna prema The Bilan Carbone sustavu, a sav ugljikov dioksid prikupljaju i prodaju industriji gaziranih pića. Barceló Organic Ron Dominicano pitak je, razumljiv, aromatski bogat i nadasve privlačan rum kakav se veselimo imati u svom baru. Toplo ga preporučamo!

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.