Buckinghamska palača, sjedište britanske kraljevske obitelji, objavila je novi natječaj za chefa. Ovo je treći ili četvrti natječaj za razne pozicije u kraljevskoj kuhinji u zadnjih nekoliko godina. Ovoga puta traži se chef u kuhinji, osoba koja će biti odgovorna za sve što jedu kralj Charles i njegovi gosti, uključujući i velike bankete.
Riječ je o jednoj od najelitnijih kuharskih pozicija na svijetu, ali to ne znači da su i uvjeti najbolji. Zapravo, sve ovisi o tome što je kuharu važno. Jer osim prestiža i mogućnosti da živi u britanskim kraljevskim palačama, kraljev chef može računati na istu plaću koliko, recimo, osrednji hrvatski kuhar može dobiti od prosječnog dalmatinskog restoratera u turističkoj sezoni. Godišnja plaća chefa Buckinhamske palače ponuđena u zadnjem natječaju je 37 tisuća funti. Plaćeni su doduše svi troškovi, a od kraljevskog se kuhara očekuje i da putuje s kraljevskom obitelji. Dakle, kuhar osim prosječne jadranske ljetne plaće dobiva luksuzni lifestyle i besplatan put oko svijeta u najekskluzivnijim uvjetima, na kojem radi s osobnim chefom kralja Charlesa. Kralj mora imati osobno chefa za putovanja kako bi se smanjio rizik od trovanja.
Još jedna pogodnost koju kralj nudi su vrhunske namirnice. Kralj Charles je jedan od pionira organske hrane u Velikoj Britaniji i vodi velika poljoprivredna imanja s kojih dolaze povrće i meso iz organskog uzgoja, kao i divlji lososi i divljač. Kraljevska obitelj, tvrde njihovi prethodni chefovi, jede jednostavno i zdravo, njihovi posebni zahtjevi odnose se uglavnom na nutricionističke karakteristike jela i neće odbiti jela regionalnih talijanskih kuhinja.
Od chefa očekuju da kuha sezonski i kreira menije koji se temelje na namirnicama s kraljevskih farmi. Jedan od najvažnijih zahtjeva je konzistencija u održavaju visokih standarda. Ukratko, jednostavno ali bez grešaka i oscilacija, uvijek u točno vrijeme. Kralj Charles poznat je kao najizbirljiviji od svih članova kraljevske obitelji, ali čovjek je očigledno samo strastveni intermitent faster.
Dan počinje s voćem, orasima, sjemenkama, kuhanim jajem i šalicom čaja, ručak uvijek preskače, između doručka i večere samo pije vodu, a večera rano, već u pet popodne i to malo, uglavnom sendviče, kako bi se dovoljno odmorio od hrane do doručka. Banketi su najkompliciraniji dio posla, koji zahtijeva ozbiljnije profesionalno iskustvo zbog protokolarnih zahtjeva i sigurnosnih mjera. Ako ste profesionalni kuhar, sve ste ovo pročitali i još uvijek vas zanima kako biste prošli, prijaviti se možete na web stranici Buckinhamske palače.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.