Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Balkanika Show najgori je gastro kič. Balkanika peče piletinu Zlatni afrodizijak, a uz grill serviraju perlice od balsamica. Fali samo Ceca

zmajsko-polufinale-rostiljada

Hrvatski se gastro mediji, i profesionalni i influencerski, zadnjih dana nalaze pod težim udarima promotivne kampanje Balkanika Showa. Balkanika Show projekt je jednog 50-godišnjeg kuhara, koji je radio u nekima od najgorih zagrebačkih restorana poput davno propale Colonie i njegovog suradnika, koji se u javnim nastupima prikazuje kao svjetski relevantan chef.

Ovdje prvo valja reći da usprkos žešćoj proljetnoj medijskoj ofenzivi Balkanika Show nije posve novi pothvat. Balkanika Show već se neko vrijeme pojavljuje na raznim festivalima, a lanjskog je proljeća nastupao u nekoj gostioni u Klokovcu u Zagorju. Sada se Balkanika iz Klokovca uspjela probiti do zagrebačkih predgrađa gdje u Krčmi pri dečkima priprema svoj “jedinstveni” meni.

Jedno od istaknutih mjesta na tom meniju zauzima jelo koje se, ako je vjerovati medijima, zove Zlatni afrodizijak: radi se o pilećoj pljeskavici (ili uštipcima) s pistacijama i pinjolima. Osim toga, Balkanika Show hvali se grillom garniranom kuglicama od bijelog i crnog balsamica. Budući da zaista nikad nećemo ući u restoran koji servira pileći pljeskavicu pod imenom Zlatni afrodizijak (ili Pileći afrodizijak kako navode neki izvori) apsolutno nas ne zanima kvaliteta hrane projekta koji želi spojiti bosanske, srpske, hrvatske i tko zna čije pristupe roštilju. Ali nas zato zanimaju granice kiča u ugostiteljstvu.

Spajanje roštilja, zlatnog ili bilo kakvog drugog afrodizijaka i perlica od balsamica nadilazi sve granice lošeg ukusa koje smo dosad vidjeli na zagrebačkoj restoranskoj sceni. Balkanika Show u svom je jeziku toliko prekomjerno kičast, da mu nedostaju još samo Ceca Veličković i Dragana Mirković. A i mnoge hrvatske pop/turbo folk pjevačice dobro bi se uklopile. 

Da se razumijemo, balkanski roštiljski žanrovi daju puno prostora za zanimljive gastronomske interpretacije. Dobar, kreativni balkanski fusion restoran bio bi veliki hit, ne samo u Zagrebu. Ali Balkanika Show s afrodizijacima od piletine i pistacija, perlicama od ukuhanog octa iz supermarketa, pljeskavicama punjenima poznatim balkanskim sirom brie i fotošopiranim biografijama sirotih kuhara koji su sve to izmislili, ozbiljna je uvreda revalorizaciji balkanskih gastronomija.

Foto/Ilustracija

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.