Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S cijenama od 120 do 178 eura za noć, Zagreb i dalje ima najjeftinije hotele od svih glavnih gradova u srednjoj Europi

esplanade

Jutros smo rutinski pregledali cijene zagrebačkih hotela na Booking.comu. Te su cijene gotovo šokantno niske. Najskuplja je, naravno, Esplanade, u kojoj se soba danas prodavala za 178 eura. Slijedi novootvoreni Met u Praškoj, sa 174 eura pa Dubrovnik, dosta bezlični hotel s nategnute četiri zvjezdice, sa 169 eura.

Više od 160 eura danas su još koštale sobe u Hiltonovim hotelima Double Tree i Canopy, dok su Maistrini Sheraton i Westin postizali malo više od 150 eura. Zanimljivo je da i potpuno novi art’otel, hotel palača u strogom centru, nudi sobe već za 156 eura. U jeftinijim Maistrinim i Hiltonovim brendovima sobe su se danas mogle dobiti za 120 do 130 eura

Ukratko, soba u zagrebačkim hotelima s pet zvjezdica trenutno vrijedi kao boca osrednjeg šampanjca ili malo skupljeg vina na vinskim kartama tih hotela. Što Zagreb čini najjeftinijim hotelskim glavnim gradom u ovom dijelu Europe. Čak je i Ljubljana, bitno manji grad od Zagreba, bez ikakve tradicije luksuznih hotela, jutros  s nekoliko hotela za 200 eura bila nešto skuplja od Zagreba. A budimpeštanski Four Seasons danas prodaje sobe za 589 eura, dok u Kempinskon u glavnom mađarskom gradu cijene soba počinju s 271 eurom. O Beču ne treba ni govoriti.

Zašto je Zagreb najjeftiniji hotelski glavni grad u srednjoj Europi? Zato što je zagrebačka hotelska ponuda prilično slaba. Esplanadi, po mnogočemu najboljem hrvatskom hotelu, hitno treba preuređenje, o kojem se raspravlja godinama ali koje nikako da počne. Čini se da je Maistra odustala, barem privremeno, od preuređenja Westina koji je, nažalost, u zaista groznom stanju. Otkako se zatvorio Piano bar lijevo od ulaza, siroti Westin ostavlja dojam polugradilišta ili hotela u evakuaciji. Art’otel je vjerojatno krenuo s niskim cijenama kako ne bi iskakao iz zagrebačkog prosjeka.

Osim lošeg stanja zagrebačkih hotela, čini se da ni menadžment i vlasnici glavnih hotelskih tvrtki nemaju hrabrosti podići cijene, čak i ako su njihovi hoteli novi, privlačni i dobri. Naposljetku, u Zagrebu nema ni jednog hotela iz zaista luksuznih lanaca: nema ni jednog Four Seasonsa, nema ni jednog Luxury Radissona, a o Peninsulama i sličnim hotelima moći ćemo, čini se, zauvijek sanjati. Prejeftini hoteli poput zagrebačkih loše utječu na poslovno okruženje i na turizam. Gost koji u hotelu s nominalnih ili stvarnih pet zvjezdica spavanje plaća 150 eura, ne želi u istom tom gradu potrošiti 200 ili 300 eura u restoranu. Shopping nema smisla ni spominjati, jer u Zagrebu ozbiljan shipping  osim u par nišnih dućana  ne postoji još od 2008.

Vibrantni, živahni, luksuzni hoteli još su od kraja 19. stoljeća bitno obilježje svake metropole. Dok god sobe u najboljim zagrebačkim hotelima ne budu postizale dvostruko više cijene nego danas, Zagreb će nužno ostati pomalo izoliran i donekle provincijalan grad.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.