Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Konoba Ribica na Kantridi jedna je od najboljih u cijeloj Rijeci. Servis i vinska karta su odlični

“Naravno da su kvarnerski i svježi, još su živi, sad ću vam ih donijeti,” rekla je ultrasimpatična i vrlo profesionalna konobarica, kad smo je upitali kakvi su škampi koje je upravo servirala stolu do nas. Naime, pogled na zaista velike škampe bio je dovoljan da ih naručimo. Veliki i živi kvarnerski škampi jedni su od onih namirnica koje ne želite propustiti i koje eto malena, ali uzorna konoba pokraj legendarne riječke Kantride poslužuje relativno često.

Škampi bi trebali biti jedna vrsta lokalnog ponosa i jela, koje bi riječke konobe trebale imati u što većem i naravno mogućem broju, bez obzira na njihovu relativno visoku cijenu. Škampi koje smo dobili u Ribici, jedni su od najboljih koje smo probali u zadnje vrijeme, a u kvarnerskim konobama probali smo ih nekoliko iz ciljanih razloga. Prvo oni su kao što smo već rekli bili živi, što se osjeti u njihovom delikatnom, slatkastom mesu.

Zaleđeni škampi, makar i kvarnerski ipak su drugorazredna roba. Drugo, oni su izrazito veliki i bogati u svojem okusu, i treće, vrlo su precizno kuhani u buzari koju smo naručili, osim jednog ili dva komada koji su nažalost bili prekuhani. No, to je za konobu manja greškica. Manja greška bi bila i nešto razvodnjenija buzara kojoj je falilo koncentriranijeg okusa. Ipak, uz sve te greške, buzara u Ribici bila je prilično uzorna i školska upravo zbog prvorazredne ribe, što mnoge druge konobe u Rijeci nemaju, koliko god se reklamirali da imaju. Ribica živi između žanra marendarnice i klasičnih konoba.

Crne ploče nema, ali ima usmenog prijenosa što je danas svježe i u ponudi. Neka manje ambiciozna jela, tipična za marendarnicu, također su vrlo dobra. Primjerice, pržene lignje koje smo naručili nisu zaudarale po fritezi i patile od opasnog viška masnoće, već su bile precizno i sasvim elegantno pripremljene, opet u nešto višem stilu nego bi očekivali od konobe/marendarnice. Kuhani krumpir ’’na lešo’’ koji smo naručili je jednostavno briljirao. Ne sjećamo se kad smo zadnji put naručili kuhani krumpir, koji nije bio tvrd i neprecizno kuhan. Ribičin krumpir je mekan, putrast i s tek nekoliko kapljica maslinovog ulja i mrvicu posutog svježeg peršina, postao pravo malo i dostojno jelo.

Ono gdje Ribica, pomalo neočekivano, nadilazi žanr konobe i marendi jest u servisu i vinskoj karti. Naša konobarica s velikim guštom radi svoj posao, ali i možda još važnije s puno znanja. Zna gotovo sve o etiketama koje lokal nudi, vino na čaše otvara i toči pred gostima, donosi svježu ribu i rakove gostima pred stol kako bi ih vidjeli, te je općenito brza i pristupačna. Moramo priznati kako u sve više propadajućem sustavu servisa u restoranima, nismo vidjeli uzorniju konobaricu, ne računajući tek nekoliko restorana na širem riječkom području. Vinska karta također nadilazi pojmove žanra.

Ekipa pored nas za svoj stol je naručivala butelje Punta Grece, konobari su raznosili etikete Claia, Coronice, Radovana, a u hladnjacima stoje prirodna vina Tomca i ostalih hrvatskih šampiona. Ribica je upravo dokaz kako i jednostavna riblja konoba može i mora imati ozbiljne etikete buteljiranih vina, te kako oni značajno podižu promet restorana. Na čaše se osim stolnog vina, toči Fakinova malvazija. U petak popodne, Ribica je bila krcata i zabavna. Ručak s dvije čaše Fakinove malvazije, platili smo 60 eura. Ostaje za vidjeti kako će Ribica funkcionirati ako se ikada izgradi nova Kantrida s hotelsko-trgovačkim kompleksom. Ovako ostaje jedna od zaista najboljih jednostavnih konoba u cijeloj Rijeci. 

KONOBA RIBICA

Pulska ulica 30, Rijeka

HRANA 4 VINO +4 SERVIS +4 AMBIJENT +3

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.