Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SKRETANJE S A1  Ogulinska pizzerija Antica priprema pizze s dobrim tijestom, ali vrlo upitnim sastojcima 

Ogulin je koliko znamo gastronomski potpuno marginalna destinacija. Što je iznimna šteta jer grad ima turističkog potencijala, vrlo dobrih i iznimno vrijednih namirnica, koje se koriste u drugim dijelovima zemlje. Ogulinu, kao i cijeloj županiji nedostaje restorana. Međutim, u nekoliko smo medija pročitali kako bi valjalo skrenuti s puta i autoceste, te obići pizzeriju Anticu koja priprema izvorne napoletane. Čim sjednete u Anticu, jasno je kako je riječ o starinskom ugostiteljskom objektu. Velike kožne stolice, ne baš atraktivno uređenje, izbor pića koji je pretjerano ziheraški i nimalo ambiciozan, te ponuda pizza koja je bolno zastarjela.

Svi znamo miješane, pikante, seljačke, pizze s pršutom, rikolom i tako dalje i tako dalje. Antica je sa svojim sastojcima propustila prikazati svoj jedinstveni kraj s nečim drukčijim, uzbudljivijim te ambicioznijim. Što je šteta. No dobro, kad već nema lokalnih sastojaka bilo bi u redu da koristi najbolje moguće sastojke dostupne na tržištu. Ni to se nije baš dogodilo. Najveći problem svih pizza iz Antice koje smo probali bio je upravo u siru. U klasičnoj Margheriti on nije bio toliko izražen, međutim u pizzi s četiri vrste sira problem je bio i više nego izražen. Ta je pizza bila gotovo neukusna, što je izrazito čudno za četiri sira. Niti jedan od njih se nije istaknuo, krema od parmezana je gotovo nepostojeća, mozzarella također, pa smo odlučili pojačati cijeli doživljaj s par kapljica Tabasca Habanera, koji Antica srećom drži na svojim stolovima.

Margherita je već bolja pizza, no nismo sigurni u pelate koje Antica drži. Loši do grozni sastojci najveći su problem hrvatskih pizzerija, a niti Antica nije uspjela tome pobjeći. A sad dobre strane pizze. Antica zna napraviti dobro tijesto. Njezini su rubovi ispravno napuhani, iako su ostali premekani, te ima jako dobru tanku sredinu. Tijesto je lagano, prozračno, blago slankasto i ima sve odlike prave napoletane, nedostaje samo malo hrskavosti korice. Ono je i na putu prema dobroj zapečenosti, nedostaje samo više izraženi leopardov uzorak. Treba pohvaliti i brzinu dolaska pizze. Nakon što smo naručili, pizza je za stol došla u roku od tri ili četiri minute, što ukazuje na to da Antica ima dobru peć, s kojom može postići potrebne temperature u kratkom periodu.

Antica je u petak navečer bila lijepo popunjena i vesela, što je vrlo lijepo za vidjeti u Ogulinu, gradu u kojem nikad nismo znali što bismo i gdje pojeli. Kad već zna dobro s tijestima, šteta bi bilo kad Antica ne bi uložila u nešto kvalitetnije i lokalnije sastojke. Uz taj iskorak mogla bi doći na ljestvice istaknutih regionalnih pizzerija. Dvije pizze i dvije cole platili smo ugodnih 22 i pol eura. 

PIZZERIA ANTICA

Ul. Ivana Gorana Kovačića 10/a, Ogulin

PIZZA +3 PIĆE +2 AMBIJENT 3 SERVIS +3

VISA Inspire_logo_web copy

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.