U Parizu će se održati ceremonija dodjela godišnjih nagrada organizacije Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE). Ove godine JRE slavi 50. obljetnicu. Organizaciju je 1974. osnovala Nicole Seitz, voditeljica komunikacija Grand Marniera. Poslovno posjećujući resotrane Selitz je vidjela da chefovi rade u relativnoj izolaciji, bez dovoljno međusobne komnikacije i razmjene znanja.
S Grand Marnierom je odlučila utemeljiti platformu koja bi u tome pomogla prije svega mladim chefovima, odatle izlaz Jeunes Restaurateurs, mladi chefovi, u nazivu. U nekoliko idućih desetljeća JRE je značajno proširio funkciju i postao strukovno udruženje koje danas okuplja više od 350 restorana i 160 hotela u 15 zemalja svijeta. JRE afirmira lokalnost, autorsku kuhinju, talent i specifične restoranske koncepte. Organizacija je prolazila bolja i lošija razdoblja, interes i aktivnost članova se mijenjao, ali 50 godina neprekidnog rada respektabilna je brojka koju JRE s pravom ove godine slavi nizom evenata i inicijativa.
Hrvatska je članica JRE od 2011. godine, trenutno je u članstvu 13 restorana. Hrvatski kandidati nominirani su u svim kategorijama godišnjih nagrada JRE. Osim za chefa godine, u Parizu će se dodijeliti nagrada za poduzetnika godine za chefa koji sa svojim timom stvara najbolje ukupno restoransko iskustvo, održivost restorana, najboljeg sommeliera, inovaciju, i nagrada Taste of Origin za najboljeg chefa čija je kuhinja inspirirana tradicijom.
Za najboljeg chefa nominiran je chef LD-a Marko Gajski, za poduzetnika godine Teo Fernetich iz San Rocca, za sommeliera godine Rudolf Štefan iz Pelegrinija, za inovaciju Ivan Badurina iz restorana Badi, a za nagradu Taste of Origin chef konobe Boba Vjeko Bašić. Evo kako izgleda konkurencija u dvije glavne kategorije:
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.