Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PUTNIKU NA MATULJIMA U prepunoj oštariji Štacion korektan ručak za dvoje s desertima platili smo samo 25 eura

Oštarija Štacion vrlo je vjerojatno jedan od najpopularnijih lokala na širem riječkom području. S obzirom da jako blizu živimo, Štacion posjećujemo relativno često. Od podne od četiri sata, Štacion je svakodnevno krcat i ima solidan obrtaj gostiju. Poslije četiri, tamo zapravo i nemate što raditi jer sva svoja dnevna jela s crne ploče rasprodaju.

Tako već oko dva nestane skoro pola jelovnika, pa ni mi nismo mogli dobiti polpete u saftu koje smo željeli. Nema veze, izbora ima. Štacion okuplja veliki raspon gostiju od radnika na pauzi, obiteljskih gostiju koji su došli na brzinski ručak, mladih osoba, umirovljenika. Svaki stol je pun, kako na terasi tako i unutar restorana. Najjači adut je zapravo vrlo jeftina i pristupačna hrana. Na crnoj ploči gotovo i nema jela koje je skuplje od sedam eura. Mi smo primjerice, cijeli ručak s dva točena piva, dva glavna jela te dva deserta platili 25 eura. Što je cijena koju može pobijediti valjda jedino studentska menza.

Međutim, ni hrana nije loša. Dapače. Naša pljeskavica koju smo naručili, punjena sirom, kad već nije bilo polpeta jer smo prekasno došli, bila je sasvim solidna, vidno svježa i nimalo gumasta. Pomfrit bi naravno mogao biti puno bolji, odnosno da nije kupovni iz leda, ali teško se žaliti s obzirom kako cijelo jelo stoji ravno sedam eura. Lazanje su već bile ponešto ambicioznije. One su sočne i dolaze u povećoj porciji. Nedostaje im jedino bogatija doza sira i bechamela, kako bi bile vrhunske. To je ipak rak rana i restorana viših rangova, pa se u Štacionu ne možemo previše žaliti. Upravo je to i jedna od odlika ove šarmantne gostione.

Ona ne komplicira gdje ne treba komplicirati. Izbacuje jednostavna i iskrena jela, te se ne pravi da je nešto što nije. Iz nje je gotovo nemoguće izaći nesretan. Uz sve navedeno, najbolje iznenađenje čitavog ručka došlo je na kraju. ’’Krostata od limuna’’ koju relativno često poslužuju u Štacionu, apsolutno je najbolji dio cijelog današnjeg ručka. Ovaj desert bi se bez problema mogao posluživati i u gastronomskom bistrou bez osjećaja da je zalutao i kako mu tamo nije mjesto, samo bi se trebao koristiti pravilan naziv, umjesto krostate- kolač od limuna.

U desertu su sasvim lijepo izbalansirani okusi limuna, slatkoće i kiselina, s vrlo dobrim tijestom koje se ne mrvi previše. Kolač je toliko dobar da bi se samo zbog njega vraćali u Štacion, smješten pored pruge u Matuljima i odmah do stanice vlaka. Štacion je jedno od najpopularnijih mjesta u okolici Rijeke koje se bavi marendama. Ne bez razloga. Ručak za dvoje s lijepom količinom hrane i korektnim češkim pivom platili smo točno 25 eura. Manje od toga teško da može ići. 

KONOBA ŠTACION

Ulica Vladimira Nazora 20, Matulji

HRANA 3 PIVO +2 AMBIJENT +3 SERVIS +3

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.