Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Koya prodaje definitivno najbolji i najautentičniji street food na anemičnoj riječkoj sceni 

Rijeka nikad nije imala pretjerano razvijenu street food scenu, a ni azijski restorani nisu bili puno bolji. Primjerice, u Rijeci se gotovo nigdje ne može pojesti vrhunski burger, sushi ni ostala popularna street food jela europskog ili azijskog porijekla.

Minijaturna Koya vlasnika Marka Flega, napravila je svojevrsnu revoluciju na ta dva vrlo bitna područja. Rijeka bi kao pravi grad raznolikosti čime se uvijek ponosi, trebala imati i raznoliku internacionalnu hranu. Koyu smo zadnji put posjetili prije otprilike godinu i pol, kad su neka jela imala potencijala kao i cijeli lokal, ali nedostajalo je mrvicu više prave, entuzijastične autentičnosti. Nuditi azijsku hranu polovično azijskih okusa nema previše smisla.

Na sreću, odlučili su izoštriti okuse što je rezultiralo time da je ovaj mali lokal smješten između odlično uređenog željezničkog kolodvora i jedne od najlješih knjižnica u Hrvatskoj konstantno pun, s narudžbama za van i na maloj terasi uz cestu. Ramen koji smo zadnji put probali, nemjerljivo je bolji nego ranije. Mesni temeljac je dubok i kompleksan za street food pojmove, s odlično balansiranim masnoćama i začinima. U ramenu je i prilično ukusno svinjsko meso, kao i gljive te ispravno meko kuhano jaje. Fantastično je što Koya sama priprema sve svoje sastojke, pa tako i svakodnevno izrađuje noodlese koji su odlični. Katsu piletina je najbolji komad piletine koji možete probati u cijeloj Rijeci, istodobno hrskav i sočan, kao i gyoze sa svinjetinom koje krasi fini ljuti umak žarke boje choriza.

Stir fry noodle su ukusne, sa slatko slanim umakom i lijepim i raznolikim ukiseljenim povrćem. Glavna odlika Koye danas je autentičnost. Što je ljuto je ispravno ljuto. Što treba biti slatko-slano takvo i jest, bez umjetnih aroma. Što treba obilovati plemenitim masnoćama, obiluje plemenitm masnoćama. Što treba biti hrskavo, ispravno je hrskavo. Koyina hrana je fina, pristupačna i autentična. Bolje ne može za jedan street food. Iako je ambijent i sada ugodan za brzinsku marendu, voljeli bismo vidjeti proširenje u pravi restoranski prostor. Tamo bi Koyina živa i energična hrana dobila živu i energičnu atmosferu koju zaslužuje.

Izbor pića je također vrlo dobar, od craft piva do kombucha. Koya definitivno nosi titulu najboljeg azijskog street food lokala u novijoj povijesti Rijeke. Obilan ručak s jednim craft pivom i kombuchom platili smo 44 eura. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.