Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinistrin En primeur u ponedjeljak je u Esplanadi okupio rekordan broj izlagača, čak 63

Vinistrin En primeur već je godinama jedan od najposjećenijih hrvatskh vinskih festivala. Kušanje mladih malvazija okuplja sve više posjetitelja, ali i izlagača. Tako da su na ovogodišnjem En primeuru svoje malvazije (i nekoliko žlahtina) točila čak 63 vinara, dok su se oko pet popodne pred Smaagdnom dvoranom i ulazom u Esplandu počeli stvarati redovi.

“Lanjska je berba pokazala koliko je zapravo, malvazija prilagođena istarskoj zemlji i istarskoj klimi,” kazao nam je Ivica Matošević, jedan od začetnika moderne istarske i hrvatske vinske industrije. “Lanjska je berba bila komplicirana zbog kiše i zbog boelsti, a vina su opet ispala dobro do vrlo dobro.”

Glavna značajka mladih malvazija iz 2023. jest naglašena svježina što je posljedica velikih kiša i nešto nižih temperatura. Međutim, grožđe nije ostalo nezrelo. Malvazija obitelji Poletti pršti i od svježine i od okusa, pa bi mogla trajati godinama i godinama. Osnovna buteljirana Malvazija Franca Cattunara gušća je i zrelija od većine drugih, baš poput Veraldine i Fakinove.

Zanimljivo je da je Veralda predstavila i jednu kompleksniju malvaziju, kojom će konkurirati za obnovu apelacije Bujska malvazija, što je svakako odličan potez. Kadumove i Radovanove malvazije lepšave su, opet jako svježe i naglašeno aromatične, no zanimljivo je da ni za jednim štandom nismo probali ni jedan uistinu slab ili neispravan uzorak.

En primeur je u ponedjeljak još jednom pokazao zašto je malvazija najkomercijalniji i najpouzdaniji hrvatski vinski brend. Istarska malvazija nikad ne podbacuje, pa je stoga logično da je nikad nema dovoljno. Istarska malvazija povezala kroz Vinistru je povezala moderno i intenzivno brendiranje, visoke kvalitativne standarde i činjenicu da su vina redovito iznimno pitka, što je presudno za prvih nekoliko mjeseci sezone, od travnja do kolovoza, ali da mnoga od njih mogu ostati u odličnoj formi dulje vrijeme. Stekli smo dojam da sa En primeura malvazije 2023. nitko nije otišao nezadovoljan. I prilično smo sigurni da će i ovoga ljeta na tržištu biti premalo mladih malvazija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.