Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U bečkoj Plachutti tafelspitz i bečki uobičajeno su izvrsni, ali kaiserschmarrn je zaudarao na češnjak

Bečka Plachutta ikonografsko je mjesto i prava institucija bečke gastronomije. Dnevno prehrani tisuće ljudi, a da pritom ne gubi na konzistentnosti kvalitete hrani ni servisa. I tako već godinama. U bilo koji od Plachuttinih lokala može se praktički ušetati bez rezervacije usred rush houra i velika je vjerojatnost da ćete dobiti stol u roku od par minuta.

Kao i prvoklasnu uslugu. Tako je bilo kad smo oko podneva stigli pred njihov restoran u centru Beča, koji je već bio pod opsadnim stanjem za hrvatske pojmove. Za Plachuttine pojmove, riječ je o još jednom od uobičajenih radnih dana. Osoblje vas ljubazno otprati do stola, spremi jakne u garderobu i za stol vam instantno donese couvert od maslaca i kruha.

Kako smo već nekoliko puta jeli u bečkim Plachuttama, posebice u onoj kraj Opere, standard servisa je očekivan. No, svaki put iznova primijetimo izvrsnu organizaciju koja ne puca ni pod najvećim pritiskom.  Upravo je ušetala velika grupa ljudi koja je malo zablatila hodnik u lokalu? Nema veze, odmah se čisti. Zatražili ste vodu konobara koji možda i nije zadužen za vaš stol? Nema veze, voda stiže za desetak sekundi. Imate pitanje ili vam nešto nije jasno na jelovniku? Budite sigurni da ćete pristojan odgovor dobiti bez čekanja. Razina bečkog gostoprimstva uistinu je nešto što bi trebali proučavati i izučavati hrvatski restorani srednje klase.

Plachutta je naravno poznata i po hrani, prvenstveno po bečkom šniclu i tafelspitzu. Wienerschnitzl im je sigurno jedan od najboljih u cijeloj regiji. Pripremljen je školski: tanko rezana teletina bez ijedne žilice, prozračno, mjehurasto paniranje bez viška masnoće, za stol dolaze dva komada koji prekrivaju cijeli tanjur, na prvi pogled čini se nemoguće sve to pojesti, no gotovo svaki stol je svoju porciju dovrši bez problema. I tako svaki dan na tisuće komada. Koliko god bečka šnicla bila impresivna, ovog smo puta došli probati tafelspitz, omiljeno carsko jelo. U Plachutti Wollzeile kao glavni specijalitet reklamiraju upravo tafelspitz, dok se u Plachutti kraj Opere reklamira wienerschitzl.  

Priprema, serviranje i konzumiranje tafelspitza točno je propisano Tafelspitz je ukratko govedina kuhana u temeljcu s koštanom srži, a u Plachutti se poslužuje i s tamnim kruhom, dolazi na stol u bakrenoj posudi, zajedno s rosti krumpirom, umakom od vlasca i hrenom s jabukom sa strane. Konobar u tanjur prvo servira jaki, intenzivni temeljac čiji okus definira plemenita masnoća mesa. Iste sekunde kad završite s okrepljujućom juhom koja bi ozdravila valjda svaku prehladu, na redu su tamni kruh i koštana srž kojom se kruh premaže i po volji začini.

Zatim dolazi konobar i na tanjur iz bakrene posudice vadi kuhano meso i servira ga na tanjur. Kuhano meso samo po sebi je izvrsno i dobro ga komplementiraju hren i umak od vlasca. Rosti krumpir je solidan, iako mrvicu premastan. Tafelspitz je vrlo vrijedan primjer tradicionalne kuhinje koju Plachutta i slični lokali još održavaju i čine je relevantnom, uz cijelu ceremoniju oko ovog dubokog i višeslojnog jela. Kaiserschmarrn koji smo naručili kao desert nije bio dobar, zaudarao je na češnjak. Nismo ni sami sigurni kako se to moglo dogoditi, a i porcija je bila premala za cijenu.  Odličan ručak od jednog tafelspitza, bečkog šnicla i deserta s dvije čaše vina, platili smo 110 eura. Čini nam se da Plachutta u zadnje dvije godine nije značajno dizala cijene. 

PLACHUTA WOLLZEILE 

Wollzeile 38, Beč 

HRANA 4 VINO 4 SERVIS +4 AMBIJENT 4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.