Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NEDJELJNI RUČAK PREKO GRANICE Omiljeno zagrebačko izletište blizu Sevnice kuha originalna i slasna jela za 69 eura za pet sljedova

Na prvi pogled Repovž, obiteljski restoran smješten na otprilike pola puta između Ljubljane i Zagreba u mjestašcu Šentjanž, nema jasnu žanrovsku definiciju. On nije fine dining, ni gastronomski bistro niti klasična slovenska gostilna. Ipak, Repovž je na temelju svih tih žanrova razvio respektabilan restoran koji dozirano i promišljeno uzima ponešto od svakog žanra i tome daje dodanu vrijednost.

Repovž ne koristi luksuzne sastojke i ne ganja zvjezdice na taj pomalo fejkani način. Ali Repovž ima lokalno vrijednu hranu, koju želi podići na maksimalno visoku razinu. Neka jela imaju elemente više lige bistrologije, poneka su tek blago zaigrana tehnikama ali su prije svega izrazito ukusna, domaća i slasna kao što i trebaju biti u ambicioznoj gostionici.

Repovž je u subotu za ručak bio pun vrlo raznolikih gostiju. Uža obitelj na ručku, šira obitelj koja nešto slavi, bračni par u izlasku, poveća skupina prijatelja na druženju i stariji parovi koji izgledaju kao redoviti gosti restorana. I svatko je mogao pronaći svoj užitak. U Repovžu smo zadnji put bili prije nešto manje od dvije godine. Koncept je ostao isti, što dosljednije pokazati najbolje iz lokalnog kraja, ali je dodatno rafiniran. Konzistentan u kvaliteti, Repovž je sigurno jedna od tri najbolje gostilne u cijeloj Sloveniji. Što nije mali doseg. Gostilne su omiljeni domaći žanr koji privlači vjernu publiku, a konkurencija je zdrava i vitalna.

Repovž ima četiri jelovnika koji se razlikuju po veličini: četiri, pet ili deset slijedova, i privlačan jelovnik s nekoliko sljedova jela za dijeljenje. Izabrali smo srednji jelovnik koji započinje vrlo dobrim slanim linzer kolačićima s paštetom. Među pozdravima iz kuhinje posebno se izdvaja fritula punjena govedinom. Kruh je neusporedivo bolji nego za našeg zadnjeg posjeta. Najbolji dio cijelog ručka je prvi slijed, koji se sastoji od mnogo manjih jela. Baš nigdje nismo vidjeli ovakvu pažnju detaljima i prezentaciji u uvodnim jelima, čak i u nekim restoranima sa zvjezdicama. 

Izdvojit ćemo nekoliko favorita: fantastični mali tost koji podsjeća na grilled cheese, samo je ovdje punjen izvanrednom kobasicom. Tartar pastrve, mozaik mrkve, govedina s fritulom i dubokim umakom sira te neodoljivi naresci lokalne sorte svinja. Jedini mali problem pojavio se u tanjuriću predstavljenom kao ceviche od pastrve, koji nije imao niti jednu dodirnu točku sa cevicheom, iako je samo jelo bilo fino. Samo ovaj početak svakog jelovnika u Repovžu vrijedan je cijelog puta.

Ostatak ručka nije značajno padao u intenzitetu ni kvaliteti. Ravioli punjeni ovčjim sirom, sokom korabice i hrskavim komponentama su izvrsni. Tijesto punjeno krvavicama i korabicom također je uzorno i pokazuje tradicionalniju stranu restorana. Glavno jelo, potrbušina janjetine i but, jako dobro komuniciraju znanje restorana o pripremi mesa. Posebno su nas se dojmili gnudi punjeni sirom, koji su sasvim dobro nadopunjavali okuse janjetine. Treba napomenuti da je janjetina tehnički perfektno pripremljena i može se doslovno rezati vilicom.

Deserti, dio jelovnika kojem u većini restorana ovog žanra pridaju najmanje pažnje, u gostilni Repovž su solidni. Desert od jabuke, oraha i vanilije vrlo je ukusan, bez pretjerane slatkoće, dok su petits fours jako dobri, pogotovo domaće vanilin kiflice i bajadera. Hrana u gostilni Repovž nikad nije dosadna. Neodoljivo je ukusna, tehnički kompetentno pripremljena i izrazito utješna, hrana koju bismo jeli gotovo svakodnevno.

Vinska lista je velika knjiga u kojoj se izmjenjuju najbitnije slovenske vinske regije, kao i poneke svjetske. Servis je prvorazredan. Meniji od pet sljedova kojih je u stvarnosti puno više, koštaju prijateljskih 69 eura. U današnje vrijeme gotovo je nemoguće pronaći bolji omjer cijene i kvalitete.

GOSTILNA REPOVŽ

Šentjanž 14, Šentjanž, Slovenija 

HRANA 4  VINA 4  SERVIS  +4  AMBIJENT +4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.