Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IN MEMORIAM Umro je Janko Jovanov, jedan od najvažnijih korčulanskih enologa, dugogodišnji upravitelj PZ Čara

Jučer je u 60. godini umro Janko Jovanov, čovjek koji je presudno utjecao na novu popularizaciju pošipa do koje je došlo u proteklih desetak godina. Janko Jovanov bio je upravitelj Poljoprivredne zadruge Čara. I danas gotovo da ne postoji bolja vinoteka ili ambiciozniji supermarket u Hrvatskoj koji ne drži vina PZ Čara.

Čara je sinonim za pošip još od šezdesetih godina prošlog stoljeća, a gospodin Jovanov, enolog po struci, uvjerljivo je afirmirao čarski pošip, i to ne samo one čarske pošipe koje je proizvodila njegova Poljoprivredna zadruga. Prije otprilike mjesec dana doznali smo da je Jovanov teško bolestan. Impresioniralo nas je s kolikim su poštovanjem drugi vinari iz Čare i s cijele Korčule govorili o Jovanovu i o njegovu ključnom doprinosu trendu koji slobodno možemo nazvati renesansom pošipa.

Važno je napomenuti da su se vina PZ Čara, osobito u zadnjih pet ili šest godina, drastično modernizirala, o čemu svjedoče i Čarine medalje za Vrhunski pošip i za pošip Marko Polo na londonskom International Wine Challengeu. Moramo priznati da nam je bilo neobično vidjeti nove Čarine pošipe u bocama za rizling. Onda smo se sjetili da su se u osamdesetim godinama i pošip i grk često punili u boce za rizling. A nove edicije Čarinog pošipa, u visokim uskim elegantnim bocama, bile su možda najbolje dosad. Poljoprivredna zadruga Čara okuplja stotinjak vinogradara. Osnovana je 1984. godine. Janko Jovanov pretvorio je PZ Čara u jednu od vodećih korčulanskih i dalmatinskih vinarija.

Fotografija/PZ Pošip Čara FB

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.