Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

STARA CESTA ZA TRST Legendarna oštarija Fiorin danas pomalo zaboravljena, još radi dobre njoke i odlične pljeskavice  

Netko iz kuhinje dolazi i sjeda za visoke stolove pored šanka, pridružuje se gostima. Po svemu bismo rekli da se riječ o gazdi, ali nismo previše sigurni. Sigurni smo da za stolovima  zapravo nisu gosti. Oni su tu konstantno, gotovo dio ambijenta, domaćini. Na stolovima je loše stolno vino u bokalima i jedna Cedevita. Teme su različite, variraju od lokalnih do globalnih, sportskih do političkih, aktualnih do povijesnih. Hoće li rukometna reprezentacija dogurati daleko? Tko će gledati utakmicu? Kakva je situacija u Gazi?

Jedan od članova društva ide doma. U ruci nosi vrećicu s jelom, a ostali ga pozdravljaju. Jedini smo neregularni gosti u cijelom restoranu. Iz druge prostorije čuje se glasni veseli žamor. Konobarica je u živahnom, rekli bismo obiteljskom društvu. Atmosfera u lokalu je tipična za mjesto i vrijeme. Iako smo valjda milijardu puta prošli kroz staru cestu za Trst preko Jurdana i Permana, nismo obratili pažnju na lokale, oštarije i konobe koje se tamo nalaze.

Otkad se otvorila nova brza cesta prema Italiji i Zapadu, mnogo oštarija je propalo ili  odlučilo potražiti bolje poslove. Napredak mala mjesta baca u zaborav. Što je šteta, jer Fiorin je lokalna institucija. Vlasnik Fiorina Flavio Bonita godinama je bio novinar Radija Rijeke, njegov glas sve do 90-tih ne najavljivao talijanske vijesti na radiju. Kuhati je, kako je rekao u jednom intervjuu u Novom listu, počeo spletom okolnosti.

Krajem 80-tih od prijatelja je posudio tri tisuće maraka i obećao mu vratiti za šest mjeseci. No, zbog goleme inflacije nije više mogao vratiti dug pa je uzeo tri mjeseca neplaćeno da ode zaraditi novac u Italiju. No, morao je dati otkaz jer u redakciji nisu htjeli prihvatiti tako dugu odsutnost. U Italiji, ponovno  spletom okolnosti, počeo raditi u Milanskom restoranu Standa, dug je brzo vratio ali je odlučio ostati u Italiji. Iz Milana je otišao u Cormons, u slavnu La Subidu Joška Sirka koja je tada već imala Michelinovu zvjezdicu. Flavio Bonita kaže da je kod Sirka naučio sve što zna o kuhanju i vođenju restorana i završio sommelierski tečaj.    

U Rijeku se vratio upravo zbog lokala u kojem je danas Fiorin. Taj se lokal nekad zvao Tre Volte, držao ga je jedan Talijan i Bonita ga je “za zavišću gledao” svaki put kad se vozio kraj njega iz Trsta prema Rijeci. Kad je vlasnik umro a obitelj otišla u Italiju, preuzeo je restoran i otvorio Fiorin. Bonitine stručno pripremljene maneštre s bobićima, njoki i roštilj, poznavanje tehnika i izvrsni sastojci, Fiorin su brzo pozicionirali kao nezaobilazan restoran u okolici Rijeke. Kako je danas?

U Fiorinu smo  bili jedini gosti koje vlasnici ne poznaju. Stalno društvo naručivalo je novu rundu. Nije još vrijeme za ići doma. Uređenje restorana je jednostavno i očekivano. Jela na plastificiranom jelovniku još očekivanija. Maneštra, njoki i jela s grila. Barem nema nepotrebnih gluposti. Naručili smo njoke s gulašom i pljeskavicu s restanim krumpirom. Lista pića je grozomorna: stolno vino, točeno pivo ili pivo u boci. Najbolji izbor bio je Staropramen. Nismo očekivali buteljirana vina, ali bilo bi lijepo jednom se možda iznenaditi.

Za stol na jednostavnim bijelim tanjurima dolaze njoki i pljeskavica sa sirom. Servis je krajnje jednostavan, ali to i nije toliko bitno. Bitno je da je sve domaće i dobro napravljeno. Njoki su zaista domaći i vrlo dobri, dovoljno čvrsti i nimalo gnjecavi. Gulaš bi već mogao biti bolji, malo jači, bolje začinjen i s više okusa i mrvicu mekšim mesom. Sve u svemu dobro jelo, za točno 10 eura. Jeli smo i puno gore za više novca.

Pljeskavica je pak bila fantastična. Sočna, rahla, bez pretjeranih masnoća, kao da nije vidjela zamrzivač, nimalo gumasta, a k tome i punjena solidnim sirom. Sasvim sigurno jedna od boljih pljeskavica u široj okolici Rijeke. Restani krumpir dobro prati glavno jelo, uz manje masnoće bio bi još bolji. Račun 30 eura za dva glavna jela i dva pića. Iako nismo imali što naručiti za piće, iz Fiorina smo izišli jako zadovoljni, pogotovo s pljeskavicom. Na Fiorin ćemo sasvim sigurno obraćati malo više pozornosti, a preporučujemo to i ostalima koji još nisu bili.

OŠTARIJA FIORIN

Permani 20a, Permani

HRANA 3  VINO/PIVO -2  SERVIS 3  AMBIJENT -3

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})