Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ČUDO U RIJECI Bistro Pirati izgleda loše, konobari im pucaju pod pritiskom, ali pizze su im izvrsne

Rijeka nikako nema sreće s klasičnim pizzama. U Rijeci se rijetko mogla pojesti pizza napravljena s ozbiljnijim znanjem o tijestu i sastojcima. Nakratko je tu tužnu činjenicu promjenila O’Hara na riječkoj rivi.

No, riječka ekspozitura revolucionarne hrvatske pizzerije nije dugo trajala, a nakon promjene vlasnika postala je doslovno sramotna, pa se uskoro i cijeli restoran zatvorio. Na O’Harinu mjestu otvorio se Batak koji i danas uživa ogromnu popularnost. Tako su Riječani bili osuđeni putovati u Istru da bi jeli dobre pizze poput labinskih. Priču riječkih pizzerija, koje su tipično neambiciozne i kao da su ostale u dvijetisućitima, počeli su mijenjati San Servolo i Tutto a Posto. Ipak, riječki San Servolo ne poslužuje klasične pizze već vrlo dobre pinse, a Tutto a Posto je kiosk pored gimnazije u kojem se ne može sjediti kao u normalnom restoranu.

Najveći pomak je napravio upravo otvoreni Bistro Pirati u centru grada. Pirati su mali, gotovo neugledni restoran loš po mnogim standardima. Nije na osobito atraktivnoj lokaciji, konobari su dekoncentrirani i lako pucaju pod pritiskom gužve, ponuda pića je rubno katastrofalna, uređenje je loše i odaje dojam da se u Pirate nije previše uložilo. Ali pizza je fantastična.

Kako je to moguće? Prvo, u Piratima znaju s tijestom. Njihovo je tijesto trenutno najbolje u cijeloj Rijeci. Ono je prozračno, lagano, ispravno pečeno, blago slankasto. Pirati rade napoletane s biga tijestom koje fermentira 16 sati i to se zaista osjeti. Sastojci su korektni iako ne vrhunski. Naručili smo dvije Margherite koje su s visokim rubovima bile blizu idealnima. Problem je u ostatku ponude, koja jednostavno nije privlačna.

U ostatku jelovnika Pirati nude neinventivne pizze, uglavnom sa šunkama, pršutom i raznim mesnim narescima nepoznatog porijekla,  koje podsjećaju na zastarjeli model hrvatskih pizzerija. Sljedeći korak bi trebao biti osmišljanje puno kreativnijih i po mogućnosti sezonsko-lokalnih nadjeva za pizzu, kad već tako dobro znaju s tijestom. Ukoliko Pirati imaju šanse postati jedna od boljih pizzerija u novijoj riječkoj povijesti, bila bi šteta da ne evoluiraju. U prepunim Piratima dvije pizze i dvije cole platili smo 21 euro. Vrlo prijateljska cijena za ponajbolju riječku pizzu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})