Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KULT NA SKIJANJU Kranjska gostilna Krištof kuha vrlo dobra rustikalna jela, a cijene vina su gotovo podrumske

Pri povratku iz Kranjske Gore, čija se ponuda svodi na uglavnom turističke restorane, zaželjeli smo se iskrene  i dobre hrane po pristupačnim cijenama, po kakvoj su slovenske gostilne poznate. Na putu nam je bila gostilna Krištof nedaleko od Kranja. 

Krištof je na prvu stereotipna slovenska gostionica prepuna memorabilija iz davnina, malih simpatičnih detalja poput gitara na zidu, starih knjiga neuredno ostavljenih po cijelom restoranu, crnih ploča s ručno ispisanim porukama, neodoljivo uslužnim vlasnicima koji vode servis, i još k tome dizajniraju svoje porculanske tanjure. No, Krištof je puno više od toga.

Prvo što se uočava u restoranu je ugodan prostor s hladnjakom s BioSingovim proizvodima, vjerojatno najboljim brendiranim slovenskim suhomesnatim  proizvodima, koji se vrlo se rijetko nađu na kartama restorana. Njihove premium salame kod Krištofa su pozdrav iz kuhinje. Krištof ima i odličnu vinsku listu, s nekoliko dragulja, poput Ubajsova Anarchyja i Radikonovih vina, po cijenama koje konkuriraju podrumskima. Kad smo prije više od dva mjeseca posjetili vinariju Radikon, butelja je kod njih je stajala oko tridesetak eura. U Krištofu ista ta butelja stoji točno 38 eura, pa nismo mogli odoljeti jednom od najboljih prirodnjaka iz ovog dijela svijeta.

Ostatak vinske liste također je profesionalan, s posebnim dijelom za macerirana vina, a cijene su više nego prijateljske, što se odražava na potrošnju u restoranu. Za vrijeme ručka vlasnici su u punom restoranu više puta otvarali vrijedne butelje kao da smo u višestruko skupljem i ambicioznijem restoranu.

Jelovnik je sažet ali atraktivan; nekoliko hladnih predjela, toplih predjela i mali izbor glavnih jela s dva deserta. Krištof također nudi i degustacijske jelovnike za koje gosti sami biraju jela, za 59 eura, cijenu koju odavno nismo vidjeli u sličnim restoranima. S odličnima vinima i pristupačnim cijenama nije čudno da je restoran na kišni petak od samog otvaranja u dva popodne bio pun do zadnjeg mjesta. Kakva je dakle hrana u Krištofu i može li ona uopće konkurirati popularnim slovenskim gostilnama? Djelomično.  U skoro svim jelima kod Krištofa iskreno smo uživali.

Krištof kuha korektno i srčano, s puno  znanja o izvlačenju rustikalnih, u nekim slučajevima i pomalo arhaičnih okusa regionalne kuhinje, tako da je teško otići da ne probate većinu jela s menija. U nekim jelima, s druge strane, rade banalne i nepotrebne greške koje bi mogli lako izbjeći. Naš teleći tartar bio je izuzetno ukusan, s elementima modernih tehnika poput kratko suvidiranog žumanjka kojeg sami umiješate u meso. No onda je kuhinja zamalo uništila dva glavna jela potpuno krivom upotrebom crnog tartufa.

Teleći i jelenji file bili su perfektno ispečeni i meki, bez ijedne žilice, ali prilozi su bili loši.  Na palenti koja dolazi kao prilog bilo je previše crog tartura, a cikla kao prilog uz jelena uopće nije mogla doći do izražaja. Stvar su spasili vrlo zanimljiv i ukusan chutney od paprika i natprosječni demi glace umaci. Najbolje jelo koje smo probali u gostilni Krištof bili su žlikrofi punjeni teletinom, s kokicama od čvaraka, puni fantastičnih, dubokih, izvornih okusa. I štruklji koje poslužuju za desert bili su odlični, dokaz da stvari ne treba komplicirati bez potrebe. Servis je bez zamjerke.

Zanimljiva je činjenica i da se Krištof nalazi u blizini kampa slovenske nogometne reprezentacije koju vodi legendarni riječki trener Matjaž Kek i koja nastupa na Europskom prvenstvu. Ručak od jednog hladnog, jednog toplog, dva glavna jela i jednog deserta s buteljom perfektnog Radikona platili smo 131 euro. 

GOSTILNA KRIŠTOF 

Predoslje 22, Kranj, Slovenija

HRANA 4  VINO +4/-5  SERVIS +4  AMBIJENT 4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})